Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започнали са дебати за бъдещо правителство: Светослав Малинов за изхода от политическата криза

16 октомври 2024, 08:33 часа • 1749 прочитания

Очевидно е, че критиките между ГЕРБ и ПП-ДБ са по-приглушени. Доминира добрия тон. Не смятам, че се водят активни разговори за кабинет и коалиция в момента, но дебатът за бъдещо правителство вече е започнал. Това каза политологът доц. Светослав Малинов в ефира на Нова телевизия.

По думите му най-важното е, че няма как да има правителство, ако няма подкрепа от ГЕРБ или ПП-ДБ.

ОЩЕ: Николай Денков: Без Пеевски и неговите послушници в управлението (ВИДЕО)

Според Кристиян Шкварек ГЕРБ винаги имат стратегия. „Разговорите между тези две партии през последните две години са като свалка. ГЕРБ са в ролята на мъжа, а ПП-ДБ на жената, която хем иска, хем се дърпа“, каза той.

Попитани къде е темата ДПС и Пеевски и ще има ли тя някакво отношение за бъдещо правителство, Малинов каза, че няма да има омекване по темата от страна на ПП-ДБ относно Пеевски.

ОЩЕ: За Делян Пеевски отвътре: Николай Бареков започна да говори

Шкварек заяви, че ПП-ДБ отново омекват в говоренето си към ГЕРБ. Той даде пример как преди три години са заявили - "никога с ГЕРБ", а в момента са готови за кабинет дори в мандат на ГЕРБ, но с равноотдалечен премиер.

"При следващ опит ще се съгласят и на кабинет с премиер Бойко Борисов", каза Шкварек.

Според него в момента нямат избор да не съставят правителство, защото "на вратата хлопа нова президентска партия догодина". "ГЕРБ и ПП-ДБ ще се вземат от страх, че ще дойде горския", добави той за вероятността Румен Радев да се включи в политиката от позиция различна от тази на държавен глава.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес