Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Замесените в корупция ще бъдат лишени до достъп във финансовата ни система: Британският посланик

12 февруари 2023, 18:45 часа • 8112 прочитания

Бихме искали лицата, замесени в корупция, да бъдат лишени до достъп във финансовата ни система. Подчертаваме и сериозността на корупционните деяния, извършени от тези лица в България. Много дълго време от българския народ се краде имущество и активи и той е лишен от социално-икономическо развитие. Това коментира Роб Диксън, посланика на България във Великобритания, по БТВ.

За първи Обединеното кралство определя лица от Европа като рискови за тежка корупция. По думи на Диксън с тази си решителност целят да се борят с корупцията в целия свят. 

От Actualno.com припомняне, че бившият депутат Делян Пеевски, бизнесменът Васил Божков и бившият зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков бяха санкционирани от САЩ за корупция по т.нар. Закон "Магнитски", това направи и Великобритания. И според Лондон тримата са замесени в престъпления, свързани с корупция, включително злоупотреба с публични средства.

ОЩЕ: Прокуратурата се похвали след санкциите от САЩ: И ние се борим срещу руското влияние

Чрез санкциите от Лондон санкционираните лица няма да могат да търгуват и да извършват стопанска и икономическа дейност в Джърси, Гърнси и остров Ман, става ясно от Диксън.

"Първата жертва на корупцията в България са гражданите в страната – трудно изкараните от тях имущество, средства и ресурси изчезват в ръцете на корумпирано малцинство. Корупцията отваря вратите за намеса от враждебни държави", заяви още Роб Диксън.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес