Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Замесен ли е Марешки в незаконно лихварство или има атака срещу него?

19 януари 2018, 12:30 часа • 7045 прочитания

Забогатял ли е незаконно с 800 000 лева лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки заради даване на кредити, при това с "изкуствено завишаване на главницата им и месечни начисления на неустойки"? Според българския сайт за разследваща журналистика "Биволъ", който се позовава на договори и нотариални актове и ги публикува в своя статия, отговорът категорично е "да".

В свой материал от сайта за разследваща журналистика твърдят, че в период от 12 години (2003 – 2015 година) фирмите "ВарнаФарма Холдинг" ООД (сега "ВарнаФарма М" ООД) и "Диджител" ООД са сключили 25 договорни и законни ипотеки за имоти на 32 физически и юридически лица. Собственици на "ВарнаФарма Холдинг" са Марешки, съпругата му Светлана и майка му Веска с равни дялове. В "Диджител" Марешки е с най-голям дял, жена му има 45%, а Цветелина Тънмазова, която по-късно стана зам.-председател на "Воля", е с 5%. Нито една от тези фирми обаче няма лиценз за кредитна институция, твърди "Биволъ", като сайтът цитира термин от договорите, с които разполага, който гласи следното: "Заемодателят има право да променя лихвената политика в съответствие с измененията и условията на кредитния пазар".

Фирмите на Марешки са давали както кредити с посочена лихва и неустойка, така и такива без посочена лихва, твърди "Биволъ" и напомня, че по чл. 252 от Наказателния кодекс може да се наложи наказание "затвор", в размер от 3 до 5 години или от 5 до 10 години, ако има причинени вредни на друго лице или са получени значителни неправомерни доходи. С лихва са дадени заеми за над половин милион лева, а от лихвите и неустойките им има над 300 000 лева печалба, което било над две трети от главницата, гласи информацията на сайта за разследваща журналистика. Общо са кредитирани 10 физически и 3 юридически лица, като са ипотекирани 13 имота. Образувани са 4 изпълнителни дела и 3 имота са продадени,

При заемите без посочена лихва, които били за над 1,2 млн. лева, има 15 ипотеки от 18 физически и 1 юридическо лице. От тях 13 били безлихвени кредити на купувачи в новопостроени сгради от фирми на Марешки, казва "Биволъ", като изчислява печалбата на 800 000 лева, но само на база изчисления, че заемите имат същата лихва като тези, в които е била посочена лихвата. Няма обаче информация за какви лихви става въпрос дори по отношение на заемите, за които се казва, че имали обявена лихва.

Позицията на Марешки

Actualno.com се свърза с пресслужбата на партия "Воля" с молба за коментар. От там ни отговориха, че няма да влизат в детайли по статията на "Биволъ" и няма да коментират информацията, тъй като я считат за фалшива, очерняща новина. Има информация в съответните официални регистри за тези договори, което показва, че няма нищо незаконно в сключването им, добавиха от офиса на "Воля".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес