Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Закриха заседанието за сделките на "Булгаргаз" в парламентарната комисия по енергетика

08 февруари 2022, 14:29 часа • 3775 прочитания

Заседанието на Комисията по енергетика в парламента, на което трябва да говорят за интересни сделки на „Булгаргаз”, направени на Държавната газова борса на 4 февруари, 2022 година, в крайна сметка беше закрито за медии.

На заседанието са поканени да говорят министърът на енергетиката Александър Николов, изпълнителните директори на БЕХ, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", "Газов хъб Балкан" ЕАД, председателите на КЕВР и ДАНС. Но то беше засекретено с мотив, че ще бъде казана класифицирана информация.

Представителите на ГЕРБ поискаха заседанието да бъде открито. Росица Кирова посочи, че е редно обществото да знае дали и на какво основание новия ръководител на "Булгаргаз" е продал газ на фирмата, за която е работел преди това, но без да споменава имена. Става въпрос за изпълнителния директор на дружеството Людмил Йоцов, който дойде в "Булгаргаз" от "МЕТ Енерджи". Бившият енергиен министър Румен Овчаров каза и пред bTV, а и пред Нова телевизия в рамките на два дни следното: "Изтъргувани са 60 000 мегаватчаса, това е станало без търговия. Министърът твърди, че са продадени 37 400 мегаватчаса. Кой и откъде докара другите количества? През това време не е имало внос. Този газ е взет само от едно място - това място е "Чирен". Има само два варианта тези количества да бъдат изтъргувани. Единият е чрез Програмата за реализация на количества и втория е с Плана за действия при извънредни ситуации. И двете се случват през "Булгаргаз".

Енергийният министър Александър Николов обаче каза, че имало сделки за почти двойно по-малко количество - 37 400 мегаватчаса. След това дойде изказването на Овчаров по Нова телевизия.

Става въпрос за борсови сделки, каква тайна, попита бившият енергиен министър Теменужка Петкова. А друг бивш енергиен министър – Делян Добрев, поиска поне да се каже на кои фирми е продавала "Булгаргаз". След края на заседанието Добрев заяви, че изслушването е било пародия, защото новият шеф на "Булгаргаз" нямал допуск до класифицирана информация и не е бил изслушан на закритото заседание. ДАНС проверява сделките.

Междувременно прокуратурата обяви, че има потенциално две престъпления, касаещи енергетиката ни. Първото касае КЕВР, а второто е заради "Булгаргаз" и евентуално неизгодни газови сделки – ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес