Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Захариева: Северна Македония мисли тоталитарно. Каракачанов: Оказваме подкрепа, забиват ни нож в гърба

18 ноември 2020, 12:39 часа • 6036 прочитания

България отвори пътя към Договора от Преспа. Винаги сме демонстрирали предсказуемост, прозрачност и ефективност. Независимо от това, Скопие не промени отношението си – по същество продължи политиката си на неоснователни претенции към България. Имаме дълъг списък от документи, по които те не се придържат изцяло. Това заяви външният министър Екатерина Захариева по време на изслушване пред Народното събрание.

По думите ѝ, имало преговори да се подпише правнообвързващо споразумение към Договора за приятелство и добросъседство, с което Северна Македония да признае историческите реалности, а България да отговори на настоящите реалности. Става въпрос да не се поставя под въпрос какво население има в географската област Македония, че има ясно и постоянно изразяващо се население на български език и има българска култура. Поискали сме и възстановяване на паметници, писани на книжовен български език, които се подменят с плочи "на съвременна книжовна норма". Освен това - ясен отговор срещу говора на омразата, чрез образователна рамка. Разговор обаче не се случил – имало отказ дори за разговор Скопие да не провежда политика за претенции да има македонско малцинство в България.

"Тоталитарното мислене продължава да държи обществото там в клещи, бих казала", добави Захариева и посочи, че кметът на Скопие организирал честване на Тито. Тя каза и, че България е посочила примери пред ЕК за изкуствено създаване на административни пречки пред български инвеститори, които искат да развиват дейност в Северна Македония. Имало и доказателства, че Северна Македония умишлено бави развитието на Коридор 8, както и няма нито един проект за новия програмен период (2021 – 2027) за инфраструктурното развитие на линията Изток – Запад, т.е. към България.

"Скопие дискредитира българската позиция, представя се абсолютно манипулативно като отричане от България гражданите на Северна Македония да се самоопределят и да имат език, което не е така", каза още Захариева. Според нея, след изборите в Северна Македония ситуацията с омразата към България се изострила още повече. Скопие нарушава чл. 11, т. 6 от Договора за приятелство и добросъседство, твърди Захариева, визирайки македонската политика на омраза към България. Договорът не се изпълнява в дух на добра воля – казахме го и пред македонския външен министър Буяр Османи, заяви външният ни министър.

"Готови сме във всеки един момент за преговори с Република Северна Македония. Но с това поведение сме заставени да оттеглим съгласието си за провеждане на Първата междуправителствена конференеция. Надявам се да успокоим ситуацията от двете страни на границата", обобщи Захариева и посочи, че няма как България да промени историята си заради чужди претенции. "Няма как да изградим истинско приятелство, което е основано на лъжа", заяви тя.

Според вицепремиера Красимир Каракачанов, като отговор от Северна Македония получаваме политика на омраза – опит да се представи българинът като враг, противник и душманин на държавата, която България първа призна. Той очерта две линии на външна политика от страна на Скопие – негативен образ пред всички международни институции, начело с НАТО, както и натиск за признаване на македонско малцинство в България. "Ние оказваме подкрепа, те ни връщат с нож в гърба", обобщи Каракачанов.

Красимир Каракачанов даде и оценка, че след подписването на Договора от Преспа с Гърция, нещата се изострили - същото каза и Захариева. С процедурни хватки беше блокирана работата на междуведомствената комисия относно историческите реалности, няма никакво движение за промяна на образователните рамки в Северна Македония.

"Основата на техните претенции беше ние да признаем безусловно македонската нация и македонския език", заяви Каракачанов и добави, че няма нито един такъв международен документ. "Претенции за малцинства и езици няма как да бъдат споделени", добави той.

"Няма толкова публикации за COVID-19, колкто срещу България", каза Каракачанов за поведението на македонските медии. Според него, основната причина за поведението на Скопие е, че там са си мислели, че ЕС е като СССР. Каракачанов увери, че от ЕС многократно са питали с какво може да помогнат. Или Северна Македония говори честно и откровено, или се очертава дълъг период, в който да спорим - 28 години спориха с Гърция, заключи Каракачанов.

Какви са трите условия да подкрепим рамката за преговори за влизане на Северна Македония в ЕС - НАУЧЕТЕ ТУК!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес