Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Захариева: Правилата за Шенген са технически и нямат общо с правосъдната система

24 февруари 2016, 09:17 часа • 2294 прочитания

Правилата за Шенген са технически и нямат общо с правосъдната система. Изпълнили сме технически изискванията. След това се промениха малко правилата в движение за България и Румъния, което не беше честно. Доверието е изключително важно и ние трябва да работим за това доверие.

Така коментира министърът на правосъдието Екатерина Захариева последния доклад от Брюксел за напредъка на страната ни.

Една от основните задачи, която има съдебната система пред себе си е да работи за повишаването на доверието и то ще стане с работа, допълни още в интервю за bTV

Не съм съгласна че докладът е много по-лош от миналата. Факт е, че имаше забавяне в темповете и сме амбицирани да го наваксаме. Предприемаме стъпки с не необходимото темпо. Имаше и позитивни неща, но хората и нашите партньори искат видими резултати. Високо са оценени стратегиите за съд реформа и борбата с корупцията, категорична бе Захариева.

В коментар за откритите нарязани документи за КТБ  министърът на правосъдието изрази мнение, че това е недопустимо и че представлява грубо нарушение:

"Все пак има следствена тайна има процедури, по които се унищожават документи и се надявам проверките да покажат каквото точно има в тези документи."

Захариева коментира още и, че командироването на следователи е отделна и много важна тема и в Закона. едно от предложенията ще бъде да има максимум на командироването не повече от 6 месеца или максимум година.

Захариева сподели, че поддържа диалог с Цацаров, с Панов, в ВСС: "Това не означава, че съм на едно мнение с всичките техни решения, но казвам мнението си и те го знаят. Много е важно да си говорим."

Според нея КТБ е "тест за цялата ни държава и цялата ни съдебна система. Това е огромно престъпление и огромна кражба.  Това не е било банка, къде са били контролните органи, службите къде е бил надзора на БНБ и къде са парите, това са много пари, те не могат да се изпарят във въздуха. Има време няма как да не се случи разкриването на истината, обществото няма да остави така нещата, категорична беше Захариева.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес