Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Захариева подкрепи Великобритания по случая със Скрипал

15 март 2018, 11:55 часа • 2353 прочитания

"България стои до своя съюзник Обединеното кралство. Използването на отровни химикали е незаконно и трябва да бъде осъдено по най-категоричния възможен начин".

Това написа в Twitter външният министър Екатерина Захариева по повод скандала, развихрил се с отровения във Великобритания двоен руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му.

Случката предизвика международен скандал и това доведе до извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, което се проведе снощи. Великобритания и САЩ категорично се обединиха около позицията, че Русия стои зад атаката срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал, като на практика САЩ използва по-остри думи по адрес на Русия. Същевременно Русия отвърна с категоричен тон, че не приема ултиматуми и е готова да сътрудничи, но само в рамките, които установява Конвенцията за химическите оръжия на ООН.

Бившият полковник от руското разузнаване, хвърлен в затвора през 2006 г. в Русия по обвинения, че е шпионирал за Великобритания, беше намерен в безсъзнание заедно с дъщеря си на пейка близо до търговски център в Салисбъри.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес