Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Захариева очаква обективен доклад за правосъдието от ЕК

03 ноември 2017, 09:00 часа • 1381 прочитания

Докладът ще бъде обективен, ще се отчетат положителни неща - те не са малко през тази година, със сигурност има какво ще да се желае, ние не го отричаме. Не може да се каже, че няма никакъв напредък, но е хубаво е да се посочват позитивните неща. Това заяви министърът на външните работи и вицепремиер по правосъдните въпроси Екатерина Захариева относно очаквания доклад от Европейската комисия за напредъка на страната ни в областта на правосъдието.

Тя уточни, че страната ни няма да успее да изпълни всички 17 препоръки, които бяха дадени, за да падне механизма на наблюдение, но отново припомни, че са направени редица други действия, като промените в Наказателния кодекс.

Относно вота на недоверие към правителството от страна на БСП Захариева коментира пред bTV, че работата на опозицията е да критикува, но целта на БСП не е да се бори с корупцията. 

Във връзка с нападението над български гражданин от турски митничар Захариева съобщи, че прокуратурата е започнала разследване и са иззети записи от видеонаблюдението.

По повод оставката на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров Захариева изрази съжаление за случилото се и каза, че това е било негово лично решение, за да запази имиджа си.

В коментар за ситуацията в Каталуния министърът на външните  работи заяви: "Нямам съмнение в испанското правосъдие - ако човек счита, че не е направил нищо, трябва да застане там. Когато се подстрекава за нещо, трябва да се носи отговорност и да си там, да го защитаваш."

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес