Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зафиров: Декларацията на ПП-ДБ не трябва да се обвързва с втория мандат

17 юли 2024, 09:52 часа • 591 прочитания

Не бих обвързал тази декларация с втория мандат. Това каза временният председател на БСП Атанас Зафиров пред медиите в паралмента. 

Кога БСП може да води преговори?

"Преговори може да водим, когато има връчен втори мандат, когато е ясно какви са параметрите. В момента имаме една декларация. Ние ще отидем на тази среща, излъчили сме екип, на която ще кажем какви са нашите аргументи във връзка с предложената декларация", добави още Зафиров. ОЩЕ: ПП-ДБ ще разговарят с четири партии в парламента, но не са оптимисти

Искането на ПП-ДБ

Припомняме, че в началото на седмицата от ПП-ДБ поискаха време преди президентът да им връчи втория мандат. Причината - довършване на антикорупционната реформа с цел недопускането на корумпирани политици в Народното събрание. ПП-ДБ постави като условие намирането на антикорупционно мнозинство от 160 народни представители, за да направи опит за съставяне на кабинет. За целта от формацията ще внесат декларация със седем законодателни мерки, за да опипат почвата за евентуално мнозинство.

Реакциите

Вчера ГЕРБ обявиха, че ще проведат среща с ПП-ДБ за антикорупционното законодателство, тъй като са институционална и системна партия, но те бяха категорични, че няма да подкрепят кабинет с втория и третия мандат.

От думите на Йордан Цонев пък стана ясно, че депутатите на ДПС - т.е. тези, които застават около съпредседателя Делян Пеевски и все още са в парламентарната група на партията - няма да подкрепят декларацията на ПП-ДБ за антикорупционна реформа в рамките на 50-ото Народно събрание. "Възраждане" пък поставиха условия за подкрепа на декларацията. ОЩЕ: Кирил Петков превежда от "герберски език"

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес