Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За първи път: ЦИК отваря вратите на складовете за машините за гласуване пред медиите

22 октомври 2024, 14:24 часа • 287 прочитания

За първи път Централната избирателна комисия (ЦИК) ще осигури достъп на всички медии да заснемат кадри от складовете за съхранение на машините за гласуване за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.

Това стана ясно от редовния седмичен брифинг заместник-председателят на ЦИК Росица Матева. "Работим в изключително добро сътрудничество с всички институции, които имат ангажимент към изборния процес. Миналата седмица започна инсталирането на всички машини извън страната и са инсталирани 157, като 150 от тях бяха проверени", каза тя. По-рано днес ЦИК са пронели работна среща с изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров и министрите Росен Карадимов и Валентин Мундров.

Още: Всичко, което трябва да знаем за гласуването с машина на изборите на 27 октомври (СНИМКИ и ВИДЕО)

"Предизборната кампания протича нормално, няма толкова много жалби, постъпили в ЦИК. Надяваме се така да бъде и до петък вечерта. Призоваваме социологическите агенции и медиите да не публикуват предварителни данни или резултатите от гласуването в събота и в неделя", каза още Матева.

По повод порочната практика за масова смяна на членове на секционни избирателни комисии в дните непосредствено преди изборите, Матева коментира: "Да, за съжаление продължава практиката за замяна на членовете и то след приключило обучение".

Още: Въпроси и отговори: Всичко, което трябва да знаем за изборите на 27 октомври (СНИМКИ и ВИДЕО)

Още: "Специалистите ни сега са двойно повече": ЦИК уверява, че няма да има пак активно мероприятие с машините

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес