Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За незабавно отстраняване на здравния министър настоя Румен Петков

02 декември 2021, 16:28 часа • 3991 прочитания

За отстраняване на здравния министър и незабавна проверка на доставчиците на тестове за училищата настоя лидерът на АБВ Румен Петков.

Според информация от МЗ и МОН по въпрос на АБВ за договорите за доставка на бързи антигенни тестове за учениците от 1-ви до 4-ти клас, стана ясно, че 9689.78 лв. ни струва един положителен тест в училище в първия период на тестване, а процентът положителни проби е 0.04% от направените тестове. Към момента са закупени малко над 2 млн. теста за 6.820 млн. лв., като средната цена за тест е 3.03 лв., съобщи д-р Емил Стоименов.

За 15 дни МЗ е сключило 15 договора за доставка на такива тестове, като тези договори са сключени без обществена поръчка, съгласно Закона за извънредното положение и са на тотално различни цени – от 2.56 лв. до 3.85 лв. и има разлики от до 50% в цените, посочи още той.

„Министърът на здравеопазването трябва да бъде отстранен незабавно и да започне проверка как са определени тези 15 доставчици на тестове за учениците", заяви лидерът на АБВ.

"При тази драматична цена, която ние плащаме, ако не се разследва случаят, означава, че цялото служебно правителство и президентът гледат на тези 15 доставчици като на портмоне“, заключи Петков.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес