Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възродителният процес е въпрос на имунната система на демокрацията

05 февруари 2015, 08:46 часа • 11847 прочитания

Възродителният процес е въпрос на имунната система на демокрацията, това каза Лютви Местан в интервю за БНТ.

Местан смята, че вчерашните дебати в парламента са били повратни.

"Цинизмът на 43-ия български парламент стига дотам, да казват, че 17-месечната Тюркян е убита от майка си, която я е хвърлила", коментира още лидерът на ДПС за драматичните събития по време на Възродителния процес, когато бяха сменени имената на българските турци.

Починалите по време на Възродителния процес, в това число и ритуално самозапалилите се, именно защото не биха могли да подадат молба от отвъдното, за да се успокои душата им, трябва да имат правото административно да се възстановят имената им, смята Местан.

"Един млад социалист каза неща в парламента, които ме карат да се замисля. Това е наш човешки, преди да е политически дълг. Отдясно също говориха за паметта на починалите български турци, на които им бяха сменени имената. Някои от тях се самозапалиха", добави Местан.

"Въпросът за Възродителния процес не е самоцелно поставен от ДПС", каза лидерът на движението.

"Вече заведох дело в Страсбург и ще продължа докрай. Вчера в парламента, когато говорех за самозапалването на поета Мехмед Карахюсеинов, някой от първия ред се подигра "Ох, ще се разплача". За това ще се боря докрай.

За съжаление не сме изживели катарзиса на Възродителния процес", добави още Местан.

Лютви Местан отказа да коментира думите на бившия член на ДПС Осман Октай, който предвиди, че главата на сегашния лидер ще падне. "Не ме карайте да говоря за толкова високи анализи на толкова издигнати умове", каза с подигравателен тон Местан.

По въпроса за КТБ Местан заяви: "Няма да оставим никакъв шанс на мита че  КТБ е банка на една или друга политическа сила."

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес