Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Възраждане" пак с протест срещу зеления сертификат

11 февруари 2022, 10:59 часа • 10323 прочитания

Търпението на "Възраждане" за премахване на зеления сертификат се изчерпа и от парламентарната група на партията са взели решение да организират протест. Другата седмица ще бъде взето решение коя ще бъде датата, но самото решение бъде в рамките на около 10 дни. Предстои да се вземе решение в какъв формат да се направи и пред коя институция ще се проведе. Основното искане остава същото – премахване на зеления сертификат.

На трибунка в Народното събрание, Костадин Костадинов заяви, че от партията са били подведени, а са показали голяма търпеливост и диалогичност. "Ако сега се обади министър-председателят, искаме да чуем дата, на която пада зеленият сертификат, която трябва да бъде в рамките на следващите 10 дни. Новата мутация не е толкова опасна, какво чакаме? Ако Кирил Петков се обади, искаме да чуем кога пада зеленият сертификат – утре, в други ден или до 20 февруари", категоричен беше Костадинов.

Според седмичната статистика, която е отчита данните към 05.02.22 г., седемдневната смъртност от COVID-19 в България стана 87 души средно т.е. увеличение от 18 спрямо същия отчетен период на седмична база. А данните за 10.02.22 г. сочат, че седемдневната смъртност вече е 91 души на ден! Специално по темата ръководителят на катедра "Вирусология" на Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб наблегна именно на тези данни за смъртността в България и ги сравни със САЩ, където положението с ваксинираните и поставилите бустерна доза при най-възрастните (т.е. най-уязвимите като група от обществото) е съизмеримо - смъртността отива нагоре при много заразени, а Омикрон направи рекорди от нови случаи.

Лидерът на "Възраждане" се надява още скоро Конституционният съд също да се произнесе. "Възраждане" нямат наложени глоби от СРЗИ заради неносене на маски в парламента, защото никой не ги е глобил, по думите на лидера им.

Костадинов ще иска да поиска присъстващите на Консултативния съвет по национална сигурност при президента по темата за Украйна да се тестват преди да отидат.

Тупа с е топката и се бави разглеждането на зеления сертификат в работната група, изтъкна Костадинов. След дълго чакане първото заседание на работната група се провалило заради измислен предлог, че не е договорено излъчването на заседанието на живо - това е гледната точка на лидера на "Възраждане". След това започнало бавно и мъчително говорене с проф. Радка Аргирова за второ заседание на работната група за зеления сертификат, в които разговори стигнали до извода, че работната група трябвало да работи. Експертите в нея стигнали и до единодушие за това да се увеличи състава с двама души от 12 да стане 14 души. Кога точно ще бъде нейното второ заседание, запита Костадинов.

Ние сме толерантни и търпеливи, но не сме глупави. С тупането на топката се опитват да протакат нещата във времето напред, но повече няма да търпим. Мина един месец от 12 януари, а премиерът заяви, че до 2 февруари трябвало да има решение по темата, напомни Костадинов.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес