Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Възраждане" иска военните бази на САЩ у нас да бъдат премахнати

06 януари 2022, 10:48 часа • 15414 прочитания

Изразяваме категоричното си несъгласие за разполагане на войски на НАТО на българска земя, като настояваме правителството и Народното събрание да преразгледат споразумението за военните бази на САЩ в България и да го прекратят. Ние от парламентарната група на Възраждане, ще внесем проект за решение в тази насока. Това заяви депутатът от "Възраждане" Елена Гунчева в декларация от парламентарната трибуна.

Според партията на Костадин Костадинов никой не е питал българският народ дали иска България да бъде член на НАТО. "Никой не ни е питал дали искаме американски войски безплатно да ползват български военни бази на нашата земя. Никой не ни е питал дали искаме да се превръщаме във фронт срещу Русия или която и да е друга държава", каза Гунчева.

По думите ѝ България трябва да пази своя национален суверенитет и това включва недопускането на чужди войски на територията ѝ. ЮДори по време на война и поражение, в България не е имало чужди войски постояннно. Считаме за национално предателство всеки опит на българска земя да се допуснат чужди войски", категорично заяви депутатът.

Гунчева допълни, че от "Възраждане" "разбират зависимостта на голяма част от българските политици от чужди посолства, но историята е показала, че за предателството прошка няма".

"България трябва да пази своята независимост и това може да стане само с независима и силна българска армия. Защото, който не храни собствена армия, храни чужда. Евроатлантическите ни съюзници настояваха за унищожаване на българското въоръжение и реформи в армията ни, удобни за тях", завърши декларацията си тя.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес