Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възлгаме на Полша поддръжката на военната ни авиация?

24 януари 2015, 09:42 часа • 19146 прочитания

България отказва на Русия да поддържа бойната ни авиация. Ще бъде търсен вариант тази задача да бъде възложена на Полша. Информацията съобщи в четвъртък пред БНТ военният министър Николай Ненчев след посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в България.

Причината е, че цената на поддръжката се оскъпява три пъти от верига посредници в Русия. До това положение се стига, тъй като цената минава през няколко фирми-посредници от руска страна.

"През септември изтича договорът с руската страна за поддръжка и вероятно ще потърсим други възможности. В Полша има много добри възможности и условия за извършването на тези процедури. Ние вече сме започнали разговори, освен това условията там са много по-добри", обясни министърът пред БНТ.

За последиците от намерението на МО да се откаже Русия в това отношение, бившият ресорен Ангел Найденов изрази съмнение, че Полша би могла да поддържа изтребителната ни авиация. В ефира на БНР той обясни: "По-скоро е продукт на преценката за финансовото натоварване, от друга страна – някакъв опит да се ограничи пълната ни зависимост от Русия, по отношение на въоръжение и военна техника".

За намаляването на зависимостта на българските ВВС от Русия се говори отдавна, но заради украинската криза и отношенията на НАТО с Русия, въпросът беше поставян по-често. Последния път беше засегнат припосещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Бившият заместник-военен министър от ГЕРБ Валентин Радев е категоричен, че Русия няма да се сърди. Той се аргументира:

"И ние много пъти се сърдихме, използвам същата дума, заради този ритъм, който изгубихме в последните години с ремонта на тази техника, а тя все повече и повече остарява. Има обаче един проблем – дали МиГ ще даде необходимите сертификати на фирмата, която извършва ремонти".

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес