Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вътрешният министър не различава купуване на гласове и предизборна кампания "в някои случаи"

23 октомври 2019, 08:30 часа • 2152 прочитания

600 000 души са готови да си продадат гласа, като 40% от ромите били готови да го сторят, особено младите - тази стряскаща статистика беше коментирана от вътрешния министър Младен Маринов с думите, че се работи и имало различни начини за купуване на вот, като трудно можело в някои случаи да се каже дали говорим за престъпление или предизборна кампания - с други думи не стана ясно МВР дали в крайна сметка ги разграничава. Коментарът беше направен заради данни от проучване на "Галъп Интернешънъл"

На въпрос дали има сигнали за изборна търговия от кандидати на ГЕРБ и управляващите, вътрешният министър не даде конкретика пред Нова телевизия, а увери, че всичко се проверява. Маринов наблегна, че сигналите са предимно анонимни. Той коментира темата, след като депутатът на БСП Явор Божанков беше викан за обяснения заради предполагаемо купуване на гласове – в случая физически заплахи, но МВР определи сигнала за фалшив. Явно има злонамерени сигнали, но няма как да не бъдат проверени, подчерта вътрешният министър.

Що се отнася до Септември, Бяла Слатина и Смолян и има ли там кандидати с криминално минало, Маринов каза, че не може да отговори конкретно, защото имало много скандали и много били фалшиви.

Механизъм за сътрудничество и проверка

Явно обвиняваме ЕК, че не си е свършила работата. Мисля, че това е един успех, след дългогодишен труд. Това заяви Маринов във връзка с новината за предложението на ЕК да отпадне Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), но да бъде заменен с нова форма, включваща повече самостоятелност от наша страна.

"Ако не вярваме на ЕК, на кой трябва да вярваме", попита Маринов дали оценката е реална, като му беше напомнено, че предложението на Брюксел е всъщност да се мине към нова форма на наблюдение.

"Ние сме повече самокритични от всяка една друга държава. Виждам как колегите на Европейски съвет не се самобичуват, а защитават националните си интереси. Смятате ли, че ЕК ще направи компромис със сигурността на цяла Европа", продължи Маринов с даването на доказателства колко оправдано е решението на Брюксел.

След като на Маринов му беше посочено, че ЕК има по-сериозни належащи проблеми с върховенството на правото в други държави-членки (Унгария и Полша), той не коментира, а подчерта, че МВР работело много добре с всички партньорски служби.

Дали в България всичко е наред след решението на Брюксел - ето и коментар на журналиста Емилия Милчева пред Deutsche Welle!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес