Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вътрешната комисия отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни

13 февруари 2019, 18:31 часа • 1688 прочитания

Парламентарната комисия по вътрешен ред и обществена сигурност отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за личните данни, предаде агенция „Фокус“.

По време на дискусията председателят на комисията и председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че Народното събрание не разглежда ветото на държавния глава като начин за конфронтация между институциите.

"Всички промени са направени осъзнато и с достатъчно добре информирани мотиви от всички членове на цялата работна група. Защитата на личните данни е ценност на демократичните общества така, както и свободата на словото", посочи Цветанов. Той заяви още, че демократичните общества трябват да търсят баланс, а не нарушаването му, защото липсата на баланс може да създаде опасни прецеденти.

Припомняме, че в началото на февруари Румен Радев упражни правомощията си и върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбa от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни с възражения срещу установените с § 26 критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване.

Президентът подчертава, че европейският регламент, който е причина за приетите промени, изисква държавите членки на ЕС чрез закон да постигат помиряване на правото на защита на личните данни с правото на изразяване и информация. Едновременно с това обаче регламентът не съдържа, нито препоръчва да има превес и надмощие в упражняването на едното право над другото, т.е. защитата на личните данни да е за сметка на свободата на изразяване и информация, уточниха тогава от прессекретариата на "Дондуков" 2.

 

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес