Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Върнаха Владо Руменов на работа

11 юли 2016, 17:00 часа • 2209 прочитания

Художникът Владимир Руменов, който беше уволнен след критики срещу министъра на културата Вежди Рашидов, е възстановен на работа в Националната художествена галерия (НХГ), съобщиха от галерията. Заповедта за назначаването му е подписана днес, 11 юли.

Връщането на Руменов на работа е по настояване на министъра на културата Вежди Рашидов. В петък, след като стана ясно, че художникът е уволнен, Рашидов заяви, че няма нищо общо с това и че няма властта да уволни Руменов.

седмица след участието си в организирания протест срещу новия Закон за културното наследство. Руменов работи като фондохранител в Криптата на храм-паметник "Св. Александър Невски". Художникът беше и един от участниците в предаването "Денят започва с култура" по БНТ, след което Вежди Рашидов заплаши журналиста Георги Ангелов "да не иронизира държавата, на чиято ясла е и неговата заплата".

"Явно съм наивник на напреднала възраст... Гордеех се, че след 10. ХІ. 89-та можем велегласно да изразяваме мнението си, без за това да ни вкарват в Белене. Е, за публичната си критика на политиките към културното наследство не бях вкаран в Белене, но бях уволнен. Да не би да е било под натиска на министъра на културата... Свобода на словото... Красиво звучи...", написа тогава Руменов във Facebook.

Последваха протести срещу Рашидов и петиция в социалните мрежи, с които беше поискана оставката му. Актьори обаче го защитиха като заявиха, че Министерството на културата не е работило по-добре.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес