Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Върховният съд намали драстично обезщетението за Трайчо Трайков заради Антикорупционната комисия

09 юли 2021, 07:50 часа • 4052 прочитания

Бившият икономически министър, а сега кмет на район "Средец" в София от "Демократична България" Трайчо Трайков не е понесъл тежки морални вреди от незаконното дело за конфликт на интереси, водено срещу него от комисията, която сега е част от КПКОНПИ. Освен това Трайков не е доказал, че е понесъл вреди заради оттеглено от "Балканстрой" АД предложение за работа и заплата от 10 000 евро месечно. С тези мотиви Върховният административен съд отменя решението на първата инстанция от миналия август. Тогава Административният съд - София-град прие, че КПКОНПИ трябва да плати 99 639 лв. на Трайков - на толкова бяха изчислени с лихвите моралните вреди и пропуснатите ползи заради воденото срещу Трайков производство за конфликт на интереси.

Във ВАС делото на Трайков вече е разделено на две - пропуснати ползи заради делото, водено срещу него и понесени морални вреди. В частта за пропуснатите ползи от заплати процесът се връща за ново разглеждане на първа инстанция, посочва в. "Сега". В частта за моралните вреди ВАС намалява обезщетението от 12 000 на 7000 лв. с лихвите от 3556 лв.

Върховните съдии Марио Димитров, Таня Куцарова и Светлана Борисова считат, че на първа инстанция решението Трайков да бъде обезщетен е правилно, но не е правилно да е с такава сума. ВАС приема, че тормозът върху Трайков не е бил прекомерно продължителен и че отрицателните последици не са необратими, не са увредили трайно психиката и физиката му. Колкото до имиджа на Трайков - няма доказателства, че решението за конфликт на интереси му е повлияло отрицателно и е предотвратило по-нататъшните му обществени прояви или кариера, счита ВАС.

По отношение на обезщетението заради това, че не е взет на работа в "Балканстрой", ВАС посочва, че Трайков не е уточнил в исковата си молба кой и при какви условия му е предлагал работа. ВАС приема за нарушение факта, че това е направено едва в хода на делото. Пропуснатата полза не се предполага, а следва да бъде доказана в процеса, посочват върховните съдии.

По делото има писмени доказателства, че "Балканстрой" АД е предложило на Трайков да е съветник по национални и международни проекти в областта на енергетиката и инженеринга за 12 месеца с месечно възнаграждение от 10 000 лв. Има и доказателства, че това предложение е било оттеглено заради решението за конфликт на интереси. "Тези доказателства обаче не са достатъчни да обосноват правен извод, че предложението за работа в "Балканстрой" доказва наличието на пропуснати ползи", пише съдът. Според него извод за пропусната полза може да се направи, ако е установено, че Трайков е приел предложението и че не е работил друго през тези 12 месеца.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес