Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки опасенията: ЦИК разреши машините за гласуване да бъдат транспортирани по места

07 юни 2024, 17:14 часа • 914 прочитания

Централната избирателна комисия (ЦИК) даде разрешение машините за гласуване, предназначени за секциите в страната да напуснат склада и да бъдат транспортирани по места.

Това съобщи зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов. Припомняме, че по-рано днес се повдигна въпросът дали се подготвя ново активно мероприятие, с което машинния вот да бъде отменен - вижте защо.

"От "Сиела Норма" ни уведомяват в писмо, че всички машини за гласуване са инсталирани. Изпращат ни серийните номера на всички инсталирани машини за гласуване, заедно с номерата на избирателните секции, за които са предназначени те", каза Войнов и подчерта, че вече има и писмо до Главна дирекция „Жандармерия“, с което ЦИК разрешава изнасянето на 9356 броя устройства и транспортирането им до СИК съгласно транспортния план под непрекъсната охрана от МВР. 

Още: Изборите на 9 юни: Всичко, което трябва да знаем за гласуването на машина (СНИМКИ и ВИДЕО)

Всички РИК получават адреса на електронната поща, на която трябва да изпращат своите уведомления за машините за гласуване, включително и тези за проблеми при гласуването с устройствата в деня на изборите.

От ЦИК съобщиха още, че избирателната активност на предстоящия в неделя двоен вот ще се отчете на два пъти - към 11 и към 16 часа. Информацията за броя на гласувалите по вид на избора, ще се обобщава от областните управители и ще се изпраща към ЦИК, където ще се публикува са сайта съответно до 12 и до 17 часа.

След края на гласуването, фирмата преброител - „Информационно обслужване", ще предоставя периодично на ЦИК междинни числови данни от гласуването по секции и изборни райони и по видове избори. Те ще се обновяват на интернет страницата на ЦИК на всеки кръгъл час от 23 часа за вота за народни представители, а за членове на Европейския парламент - от полунощ нататък.

След изготвяне на протоколите и решенията на Районните комисии, те предават в ЦИК изборните книжа и протоколите за повторна проверка до 11 юни - вторник.

Още: Въпроси и отговори: Всичко, което трябва да знаете за изборите на 9 юни (СНИМКИ и ВИДЕО)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес