Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Външната комисия в парламента предпочита да се крие

31 март 2022, 07:36 часа • 2952 прочитания

Комисията по външна политика на парламента се оказа една от най-потайно работещите в сегашното Народно събрание. Съгласно правилника ѝ, заседанията ѝ са открити за журналисти и гости, когато се обсъжда даден законопроект. При всеки други случай обаче заседанието може да е закрито, освен ако народните представители не кажат друго.

"Всичките законопроекти, които са, те са открити. Една част от заседанията са закрити, с оглед изнесената информация, която е от службите. Аз не виждам проблем да продължим по този начин", казва председателят на комисията и депутат от "Продължаваме промяната" Венцислава Любенова, според в. "Сега". Медията дава думите ѝ съгласно стенограма от заседанието от 16.03.22 като пример за отговор на писмо на Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ). В писмото се посочва именно, че само по изключение заседанията на парламентарните комисии биват закрити.

Оправданието на външната комисия е, че сега тече войната в Украйна. Само че не е само това - бившият външен министър Кристиан Вигенин казва следното: "Да не считаме, че всяко нещо, което е свързано с външната политика, непременно трябва да е закрито. Нека да го преценяваме. Но примерно, когато обсъждаме със службите или с Външно специфичен въпрос за Северна Македония, по чувствителни неща, редно е да е закрито, защото след това се злоупотребява с това".

ОЩЕ: Леки коли, яхти, самолети: Кой депутат кара най-скъпото и кой най-евтиното возило?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес