Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВСС гласува държавни пари за реклама на комисия, която вече се рекламира с европари

20 май 2016, 07:14 часа • 674 прочитания

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще пръсне 7100 лв. за заснемането на видеоклип, който ще рекламира дейността на комисията по предложенията и атестирането. На всичкото отгоре клипът ще е оформен като интервю с председателя на комисията. Самата комисия е органът, предизвикал серия обществени скандали, на който наскоро парламентът вдигна заплатите и ги приравни с конституционните съдии, за да "не ходят членовете му по джапанки".

Решението за излъскване на имиджа е било взето на вчерашното заседание на пленума на ВСС, информира в. "Сега". Срещу него е имало сериозна съпротива - 8 души са гласували против, но в крайна сметка сумата бе отпусната с други 10 гласа. На практика парите ще отидат за рекламиране на дейността на комисия, чиито функции засягат единствено магистратите, поради което няма нужда да е популярна сред гражданите, а и едва ли ще стане, колкото и видеоклипове да се заснемат. Парите бяха отпуснати по изричното искане на председателя на комисията Милка Итова. Предстои сключването на договор с БНТ за заснемане на филмчето.

Освен безсмислената реклама на комисия, която на практика е вътрешноведомствена, има и друг проблем. Нейните правомощия и функции вече са разказани в друг клип, платен с европари по програма ОПАК. Целият проект, изпълнен от ВСС, е на обща стойност близо 500 хил. лв. С част от тези пари са заснети 10 клипа, качени на сайта на съвета. Идеята е да се подобри комуникацията на ВСС с обществото и да се популяризира работата му. В един от епизодите са описани функциите на самия съвет, както и на комисията по атестиране. Придобитата популярност обаче явно не е достатъчна и сега ще се платят още пари. В проектодоговора с БНТ се предвижда клипчето да бъде излъчено в националния ефир. Няма посочена цена колко ще струва това.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес