Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всичко, което трябва да знаем за гласуването с машина на изборите на 27 октомври (СНИМКИ и ВИДЕО)

20 октомври 2024, 08:00 часа • 2857 прочитания

На 27 октомври българите ще определим състава на новия 51-и парламент, от който се очаква да излъчи стабилно редовно правителство.

Actualno.com събра всичко важно, което трябва да знаете за предсрочните парламентарни избори и отговорите на най-често задаваните въпроси.

Как ще гласувам с машина?

Избирателният процес отново е смесен - гласуването ще бъде и с хартиена бюлетина, и с машина. Гласуването ще се осъществява по познатия начин: след като гласува, избирателят вади картата от машината и получава разписка от машинно гласуване, наричана вече бюлетина. Картата се връща на член на секционната изборна комисия, а бюлетината се пуска в непрозрачна кутия. Машинният вот се отчита чрез ръчно преброяване на бюлетините от устройствата.

Устройствата за гласуване са същите като предишните избори, като отново избирателят няма да има право да заснема как гласува. В секциите ще има само по едно устройство и ако има непреодолим технически проблем, ще се преминава към гласуване само с хартиени бюлетини.

Още: "Специалистите ни сега са двойно повече": ЦИК уверява, че няма да има пак активно мероприятие с машините

Възможности за манипулация на вота няма, макар някои от партиите да провеждат целенасочена предизборна пропаганда по темата. Причината за това да не може да се подмени вота е фактът, че след приети промени от депутатите въпросните машини за гласуване вече са просто принтери на бюлетини, които впоследствие така или иначе се преблояват ръчно, а резултатите от тях отново се вписват от членовете на секционните комисии. Именно там са възможностите за грешки и/или манипулация на част от данните в протоколите.

Може да направите пробно гласуване с машина в електронният симулатор на ЦИК за изборите на 27 октомври ТУК.

Още: Защо българите (отново) не се ядосват?

Как гласувам с преференция?

При гласуването на парламентарни избори отбелязването на преференция е възможно само в България. Гласуващите извън страната имат право да посочат само предпочитана партия или коалиция, но не и кандидат от листата ѝ.

Изборът отново се отбелязва на съответното място (чрез докосване на екрана на машината или с "Х" или "V" в съответното кръгче от дясната страна на бюлетината). Ако в бюлетината не бъде отбелязана преференция, гласът се отчита за водача на листата.

Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Ако избирателят отбележи повече от един номер с преференция, бюлетината ще се отчита като действителна само по отношение на съответната партия/коалиция, чието квадратче в лявата част на бюлетината е зачертано, но преференция няма да се отчита.

Още: Погнуса, ярост и отчаяние - как се чувстват българите преди поредните избори? (ВИДЕО)

Отговорите на всички останали важни въпроси за изборите на 27 октомври, четете в статията на Actualno.com ТУК.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес