Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Все пак Русия ще поддържа старите ни МиГ-29

14 март 2018, 16:20 часа • 2255 прочитания

Българското военно министерство (МО) подготвя подписването на рамково споразумение с Руската самолетостроителна корпорация "МиГ" (РСК МиГ) за поддръжка на старите ни изтребители МиГ-29. Стойността на споразумението е 82 млн. лв. От МО потвърдиха, че договорът с руската компания е на финалната права и текат съгласувателни процедури.

Тъй като РСК МиГ е компания, която държи лицензите на ремонтите на изтребителите, от Военното министерство са поканили само нея.

Припомняме, че по-рано украинската държавна фирма "Укринмаш" подаде жалби във Върховния административен съд (ВАС) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Те обаче не бяха уважени и това даде зелена светлина на МО да продължи с договора с руската РСК МиГ.

В началото на март военният министър Красимир Каракачанов определи руската компания за изпълнител на споразумението. По информация на Mediapool цените за конкретните дейности вече са договорени, а след като бъде подписано споразумението, ще се подготвят и конкретни договори за отделните ремонти на изтребителите.

От документите на поръчката е видно обаче, че държавата е успяла да договори отстъпки спрямо първите оферти, подадени от РСК МиГ. Срещу 7250 евро за един летателен час първоначална цена, след преговорите тя е паднала с 1000 евро - на 6250.

МО се стреми да осигури поддръжката за четири години на всичките ни 15 изтребителя МиГ-29. Освен това военният министър допусна, че самолетите могат дори да бъдат модернизирани.

Припомняме, че по-рано пред декември 2017 г. президентът Румен Радев заяви, че инвестициите за МиГ-29 са наложителни, но водещо трябва да бъде закупуването на нова техника.

Междувременно тогава правителството отпусна още 20 милиона лева за удължаване на летателната годност на МиГ-29. Това бе вторият транш за миналата година към Министерството на отбраната с тази цел. По-рано кабинетът също даде близо 10 млн. лв. за ремонт на самолетите.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес