Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вотът на недоверие не мина, ГЕРБ и ДПС подкрепиха кабинета (ВИДЕО)

22 ноември 2023, 09:25 часа • 6480 прочитания

Кабинетът "Денков-Габриел" оцеля! 49-ото Народно събрание отхвърли втория вот на недоверие срещу него. Депутатите днес прегласуваха решението, след като миналата седмица то бе отхвърлено веднъж, но след демонстрация от ГЕРБ и ДПС - не успя да стигне до прегласуване.

Срещу вота на недоверие гласуваха групите на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС. Те събраха общо 155 гласа "против". Вотът на недоверие получи 71 гласа "за" от групите на "Възраждане", "Има такъв народ", БСП и един депутат от ГЕРБ.

Кой и защо внесе вот на недоверие?

Вотът на недоверие, на тема "Отбрана и сигурност", бе внесен от народните представители от парламентарните групи на БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ". Според вносителите решенията на правителството в сектор "Сигурност" не се вземат спрямо реалните нужди на страната, а според чужди политически и икономически интереси.

Как се стигна дотук?

На 16 ноември народните представители не можаха да съберат кворум и по тази причина прегласуването на вторият вот на недоверие срещу правителството "Денков-Габриел" остана за петък - 17 ноември, но и тогава поради липса на кворум прегласуването се отложи.

При първото гласуване в него участваха 127 депутати."За" бяха 66, "против" 61, без въздържали се. Малко преди и по време на самото гласуване ГЕРБ и ДПС напуснаха демонстративно пленарната зала. Причината - отхвърлянето на предложението за отмяна на дерогацията в тридневен срок от страна на "Продължаваме промяната - Демократична България".

По-късно през седмицата трите формации от управляващата (не)коалиция се събраха на специална среща, на която достигнаха до общо решение за бюджета и отмяната на дерогацията.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес