Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военният министър в наводненото Слатина: Над 600 военни са помагали в засегнатите села

05 септември 2022, 19:37 часа • 1355 прочитания

За първите 4 дни над 600 военни са били на терен и са работили в трите най-тежко пострадали от водното бедствие села в Карловско. Около 110 военнослужещи помагат в понеделник при разчистването на последиците от наводненията. Разчистването няма да спре и в почивния ден за националния праник - Деня на Съединението. Това заяви военният министър Димитър Стоянов, който е на посещение в село Слатина.

В момента на терен има както хора, така и военна техника от 61 бригада, от 3 авиационна база, от 24 авиационна база, от 110 полк и от 91 инженерен полк. Координацията я осъществява областният управител. „Той съсредоточава техниката там, където е най-необходимо”, каза Стоянов. Министърът обясни, че разчистването продължава с ускорени темпове и няма да спре и утре, въпреки че е почивен ден. Той изказа благодарност към доброволците днес, които са били над 100 човека и заяви че утре се очакват над 600 доброволци, които да помагат в трите най-тежко пострадали села.

По думите му първо трябва да се разчистят речните корита, за да може при нов валеж, водата да има откъде да се оттече. "След това трябва да бъдат почистени улиците, за да се стигне до домовете на всички хора", подчерта той.

Според Стоянов, в село Богдан има седем напълно съборени къщи. „Има и още жилища, които не са пригодени за живеене. Армията не се занимава с построяването на контейнерни жилища. Разполагаме с палатки, но това е крайна мярка. Контейнери има. Сигурен съм, че държавата има възможност да реагира”, каза той.

Стоянов заяви, че се надява скоро да се изясни причината довела до бедствието в пловдивските села. „Задължително трябва да се предприемат превантивни мерки. Идва сезонът на по-обилните дъждове, коритата трябва да бъдат изчистени, Министерски съвет трябва да намери средства и да ги отпусне към областните градове”, категоричен е той. Според него непочистените корита не са проблемът за тежките наводнения в село Слатина, а по-скоро са големите количества дъжд, които са паднали.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес