Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Владислав Горанов: Завръщането на Васил Божков не ме притеснява

12 юни 2023, 08:57 часа • 8414 прочитания

Евентуалното завръщане на Васил Божков като защитен свидетел не притеснява бившият финансов министър Владислав Горанов. Това каза самият той.. Всичко по делото с липсващите милиони от хазарт в хазната е казано. Добре е този процес да се задвижи и приключи, допълни той.

Горанов заяви, че включването му в последния списък "Магнитски" е административна санкция. Не съм горд от факта, че съм включен. Смятам, че американските служби са били подведени с грешна информация. Не мисля, че санкционирането ми е заплаха към Бойко Борисов, каза още той.

Подобен тип политика, довела до 12 млрд. дефицит е неприемлива и недопустима. Сега е много сложно и трудно да върнем сметката в нормалните граници. Това заяви пред БНТ бившият финансов министър Владислав Горанов.

Според него след ковид пандемията е стартирала една нова политика, свързана с недобро балансиране на разходите. Политиците раздуват разходите, за да се харесат н избирателите. Забравихме това да сме консервативни, смята той.

Той посочи, че е рано да се каже каква ще е финансовата политика на правителството Денков-Габриел. Има заявки, че няма да се вдигат данъците. Декларира се, че еврозоната е приоритет, трябва да се целим в 3% дефицит. Надявам се да се постигне разумен финансов баланс. Да свалиш дефицита от 6.5 на 3 процента е свързано с голямо орязване на разходите, уточни Горанов.

Горанов посочи, че част от рисковете за постигането на 3% дефицит са свързани с желанието да се свият инвестициите. Половината от капиталовите разходи не могат да се свият, защото са свързани с еврофондовете. Другата половина е свързана с разходите за армията, Има неразплатени разходи с пътните фирми. Тук се изчерпват големите пера, свързани с инвестиции. Това, че технически бихме успели да свием дефицита, крие рискове да се лишим от инвестиции в образованието и инфраструктурата, уточни бившият финансов министър.

По отношение на рокадите в приходните агенции, той изтъкна, че Асен Василев като финансов министър има право да избере екипа си. По думите му обаче остават известни съмнения към някои назначения.

ОЩЕ:Васил Божков: Готов съм да се върна в България като защитен свидетел 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес