Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Владислав Горанов: Член съм на ГЕРБ, оценката на САЩ за мен е притеснителна и разочароваща

13 февруари 2023, 18:47 часа • 4554 прочитания

Разбира се, че съм член на ГЕРБ – не съм обаче в ръководните структури. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ бившият финансов министър Владислав Горанов.

„Член съм на ГЕРБ, не съм от ръководните органи, но съм член на ГЕРБ. Разбира се, имаше интерпретации. Лесно е да се използва една репутационна щета, като тази оценка от страна на американското правителство към определен член на партия и това е проблем за партията“, заяви той. Горанов уточни, че от две години не е част от ръководните органи на партия ГЕРБ. „Оставам в партията и имам много приятели вътре. Надявам се, че това няма да е проблем за тях, както не е проблем и за мен“, допълни той.

Борисов: Разграничили сме се от Горанов и той не е член на ГЕРБ. Не сме вземали стотинка от Божков (ВИДЕО)

"Оценката за мен е притеснителна и разочароваща. Аз уважавам американския начин на живот и винаги съм работил за нашите добри отношения и стратегическо партньорство. Няма как да се гордея, че в комисията по хазарта е допуснато грешно прилагане на закона. Аз обаче бях този, който констатира проблема. Осъзнах, че системата е запушена, обрасла, а отговорността размита", заяви той във връзка с включването му в новия списък "Магнитски" на САЩ.

"Основен упрек към мен, че съм изменял законодателството благоприятно за определени лица, е фактологически неверен", подчерта Горанов и каза, че ако някой има интерес, това е една справка за законите за хазарта, които не включват ГЕРБ.

По думите му американците са били подведени. "Четейки мотивите, аз не мога да ги припозная, защото са фактологично неверни. Подкупвал съм бил мои подчинени – защо? Аз мога да им наредя да направят нещо. Членовете на комисията по хазарта, които са вземали решенията, са били подведени и са взели грешни решения. Не съм горд от този период", призна бившият финансов министър.

Той допълни, че в един момент е осъзнал, че "системата е запушена и обрасла", а отговорността в един колективен орган е размита. Затова предложил НАП да регулира хазартната дейност в България. "Аз знам моята истина и тя не е в полза на използваните твърдения от някои от българска страна. Информацията, използвана от американските власти, е неточна. Аз разпознавам влиянието на българи в процеса, които са се възползвали от доверието, което са имали американските ни партньори", заяви Горанов.

"Познавам Пеевски от периода на Тройната коалиция. Не това е интересното. През двата мандата, в които съм бил министър се даваше възможност на общините да модернизират инфраструктурата си. Получавали сме критики, че сме третирали общините, с влияние на ДПС, равно с другите", обясни ексфинансовият министър.

Той коментира и опитът от някои да се привърже към ДПС. "Когато коментирахме, че е време да изляза от правителството, Борисов ми каза, че се е натрупало напрежение заради темата с хазарта и връзките ми с ДПС. Благодарих му, че ми даде шанс да затворя някои важни неща. Не очаквайте от мен да кажа каквото и да е било срещу системните партии безпринципна критика. Дори да приемем, че съм член на ДПС, искам да чуя упрека като финансов министър, освен това с хазарта, което съм признал като провал, защо възложих финансова инспекция през 2019 година? Няма житейска логика да се самопрострелваш, ако знаеш какво ще излезе", посочи той.

Горанов разкри, че прокуратурата го е разпитвала над 10 пъти и се движат паралелни производства по темата от 2019 г. насам. "Нищо не е приключило и очаквам да бъда викан отново", уточни бившият финансов министър.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес