Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Владимир Маринов: Готови ли сме да обречем търгуващите на руския пазар във фалит?

15 март 2022, 17:47 часа • 6174 прочитания

Български фирми не получават парите си по изпълнени сделки с Русия, въпреки разрешение от европейска банка - кореспондент, алармира депутатът от АБВ в групата на БСП за България Владимир Маринов. "Готови ли сме да обречем търгуващите на руския пазар във фалит, попита той и настоя за намеса на държавата в лицето на финансовото министерство. 

Маринов отказа да посочи коя българска банка е отказала плащането, но подчерта, че преводът за произведена и доставена българска продукция на руския пазар е разрешен от европейската банка - кореспондент. "Българската банка обявява парите за руски и ги връща обратно в Москва, а преводът от руската банка е направен от банка, която не попада под санкциите", изтъкна още Маринов.

"Това не са руски пари, това са пари на българската икономика и на българския бизнес. Продукцията е изнесена съгласно външнотърговско споразумение. Парите са получени не защото са руски, а защото са български и се дължат на български производители", подчерта той.

Маринов отбеляза още, че България е зависима и от доставките на метали и алармира, че ще бъде засегнат целия сектор на строителството.

"Трябва да се отлепим от масовото говорене и да защитим българския интерес", категоричен е той. 

По думите му, Австрия може да запази неутралитет, Унгария взима самостоятелни решения, защото имат политици, отговорни пред обществата си. "Да видим България има ли такива", добави той. 

Владимир Маринов е категоричен, че страната ни е подсигурена продоволствено и паниката за продукти от първа необходимост е безпредметна. Той обърна внимание че в ескалацията на напрежението около цените на храните се подценява случващото се в енергетиката ни и настоя, че българският интерес трябва да бъде защитен и в тази реалност страната ни трябва взема самостоятелни решения.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес