Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Викат Захариева в парламента да обясни има ли намеса на Турция при приемането на Закона за вероизповеданията

29 март 2019, 13:00 часа • 2098 прочитания

"Има турска намеса в законодателното уреждане на вероизповеданията", категоричен е Волен Сидеров.

Припомняме, Анадолската агенция съобщи вчера за такава намеса, цитирайки турския външен министър Мевлют Чавушоглу. "Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи и нарушаваше правата. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени", казал той.

"Очевидно това е намеса на външен министър на чужда държава да се изказва по този начин", заяви Сидеров след прощална среща в стаята на Патриотите с Цветан Цветанов. С него този въпрос не бил обсъждан, но и трите партии на патриотичното обединение са подписали искане да бъде повикан външният министър Екатерина Захариева в сряда в парламента и да да даде обяснения по случая, съобщи още Сидеров. Да бъде изслушана в парламента още вчера настояха от ВМРО.

Според него поправките в Закона за вероизповеданията, придвижвани основно от ГЕРБ, са приети прибързано. По-добре би било законопроектът да бъде изтеглен и отложен, смята той. „Вяра, вероизповедания, религии – това са деликатни теми и колкото по-малко ги рамкираш – по-добре“, смята Сидеров. „Така или иначе ГЕРБ го прокараха, ДПС се присъедини, но това не е навременен закон“, добави той.

МВнР трябва да реагират и да поискат поне обяснение от посланика, да се види какво точно е изказването на турския министър и да се поиска изясняване и евентуално извинение, категоричен е Сидеров.

„Ако беше руски министър сега щеше да гърми всичко, да трещи и възмутени граждани с табели в ръце да ходят по улиците. Но понеже е турски – там сме по-така, по-снишени“, добави Сидеров и изрази надежда МВнР да се отнесе строго, но справедливо, както спрямо руски изказвания. „Не трябва да ги делим на руски, турски, американски. Всички, които засягат българското достойнство трябва да бъдат визирани и съответно да отговорим като достойна държава“, каза още той.

Публичен факт е намесата на Турция, заяви Валери Симеонов, който също имаше дълга среща с отиващия си от парламента Цветанов. "Знаете, че Турция не спира да се намесва и да прави опити да се намесва. Това не е за първи път, те постоянно си правят някакви провокации – както беше с турските учебници, в които България беше включена в рамките на Турция; както беше с изявлението на Ердоган на предизборния митинг, че са му близки до сърцето региони като Кърджали; както беше преди това със стратегическата дълбочина ли, плитчина ли...“ заизрежда Симеонов и без да довърши обобщи, че това са едни непрекъснати сондажи на турската държава по отношение на инстинкта за самосъхранение на България".Той определи вчерашното гласуване на Закона за вероизповеданията като предателство. "С гласуваните текстове позволихме на всички вероизповедания да имат финансиране от чужди държави", уточни той и също отрече тази тема да е била сред обсъжданите с Цветанов.

След продължила около час следваща среща на Цветанов с поредната парламентарна група – тази на ДПС, бе изтъкнато съвпадението на изказването на турския външен министър с предизборната ситуация в Турция. Дали е имало намеса на Турция в поправките на българския Закон за вероизповеданията лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че нямал такава информация. "Нямам представа да има такава намеса, нямам информация, но доколкото знам в неделя има избори", каза той и уточни, че не обвързва темата с предстоящите избори в Турция, а само посочва факти. Той категорично отрече да е оказван натиск върху ДПС – „върху нас не е имало влияние, не е имало дори и опити за влияние“. Дебатът по приемането на закона беше публичен и всеки, който е бил заинтересован имаше възможност да участва в разискванията в комисиите, отбеляза още Карадайъ.

Вносителят на поправките в закона Цветан Цветанов категорично отрече Турция да е оказвала натиск при приемането им. "По никакъв повод не съм чувал позиция от страна на Турция по темата. Законът за вероизповеданията беше дискутиран много, имаше работна група, имаше много по-рестриктивни текстове в самото начало, в последствие в разговорите с всички представители на вероизповеданията в България ние постигнахме това, което беше постигнато във вчерашния ден", добави Цветанов.

Запитан дали смята, че турският външен министър е излъгал, казвайки че е повлиял на приемането на промените в закона за вероизповеданията, Цветанов заяви: "Всеки има своята свобода да прави своите изказвания и да бъде чут от своите избиратели. Аз казвам, като председател само до преди часове на парламентарната група на ГЕРБ, че не е оказван натиск".

Снимки: Ива Иванова/ Аctualno.com

Що се отнася до даренията, ето какво обясни Цветанов: „Знаете, че в началния етап беше заложно да отпаднат за основните вероизповедания; знаете за срещата, която беше направена в Българската патриаршия, където бяха патриархът, митрополитите и тогава всъщност имаше много ясна категорично заявена позиция, че даренията те не могат да ги възприемат, ако отпаднат. Ние казахме, че контролът ще се прави само на субсидиите, които отпуска държавата, а даренията вече си запазва Българската православна църква и това е било, което сме дискутирали“. Според него темата се експлоатира за обслужване на някакви политически цели.

Важното е, подчерта Цветанов - че „ние като отговорни политици не сме участвали в такива процеси и сме гласували и сме стигнали до този консенсус и приемане на Закона за вероизповеданията по начин, по който действително сме се ръководили само и единствено от обществения интерес и само и единствено от това вероизповеданията да могат действително да получат и възможност държавата да финансира, за да ограничаваме евентуалните външни фактори, които могат да въздействат върху определени вероизповедания“.

По повод поисканото от лидера на БСП Корнелия Нинова вето върху Закона за вероизповеданията, Цветанов изрази недоумение „как можеш да искаш вето като ти като народен представител не си изразил позицията си в пленарна зала“ и призова „БСП просто да престане с този популизъм“.

Бившият депутат е категоричен: „Мястото на народния представител е тук. Дори да не ти се приемат текстовете ти трябва да ги защитаваш, да даваш своите аргументи и тогава всъщност да можеш да изпълняваш функциите си като такъв. Много е лесно само да си като посетителска група в българския парламент, при положение, че си народен представител“.

Чудейки се как БСП обясняват позицията си пред своите избиратели, Цветанов премина към обяснение на оставката си: „Аз не искам лошото за която и да било политическа сила, но искам всички политически сили да бъдем достатъчно отговорни, защото аз това, което направих го направих само и единствено, воден от интереса на държавата, на нашата политическа сила ГЕРБ и за стабилността, която трябва да има в държавата. Защото една тема, когато заеме толкова широко обществено внимание трябва да направиш жертва, за да излезеш от ситуацията и да съхраниш това което е стабилността и това, което може да е полезно за страната“.

В отговор на журналистически въпрос дали споделя мнението на Корнелия Нинова, че трябва да бъде свикан Консултативният съвет за национална сигурност, Цветанов обърна внимание, че КСНС трябва да се свиква на всеки 3 месеца, а от близо година не е свикан и насочи вниманието към президента и разнобоя между институциите.

„Това, което се случи между президентската институция, изпълнителната власт, законодателната власт, политиците и тези престрелки, които се правят – вижте, дали ни харесва или не имаме избран президент, дали харесва или не политиците, които са в българския парламент - това няма никакво значение. Защото българските избиратели са тези, които определят каква да бъде конфигурацията и кои да бъдат представителите както в парламента, така и в президентството. Трябва да има общ език. Трябва да има работа, която да вършим за българските граждани“, заяви Цветанов и изрази разочарование, че се подценява европейската тематика. „Не може да се занимаваме с този битовизъм, който в момента витае като основни политически тези, защото за европейските избори трябва да говорим за мобилност, за това какво да направим в новия програмен период, можем ли да обединим усилията си, искаме ли Европа на две скорости - ние категорично заявим – не. Трябва да обединим усилията си, да търсим мостове с други държави и сестрински партии и тук лидерите, които са на ЕНП, лидерите на ПЕС, лидерите на либералите трябва да търсим тяхната консолидация за подкрепа на България“ настоя Цветанов.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес