Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вигенин: Трябваше да се търси изход, вместо някои да насърчава протестът

24 юли 2013, 09:52 часа • 2065 прочитания

Нямаше да стигнем до тази ситуация, ако призивите за диалог бяха приети от всички страни в политическия процес. Това каза пред бТВ външният министър Кристиян Вигенин, предаде БГНЕС.

Според него, ако лидерите и президентът бяха играли активна роля в търсене на изход от ситуацията, вместо да се насърчава протестът, сигурно нямаше да се стигне до тази ситуация.

"В един протест има различни елементи, от едни групи протестът се употребява за едно, от други за второ. Едни на площада бяха там с чисти намерения, други бяха за друго. Вътрешният министър неслучайно предупреди, че напрежението на протеста расте. Сигурно и хора с чисти намерения са отишли на този протест, но тази психология, която се създава на протеста, допринесе за това да се стигне дотук. Трябва да се стреснем от това, което стана. С тези хвърчащи павета и камъни, можеше днес да се окаже, че има и мъртви след този протест. Трябва да благодарим на полицията, че не си изпуснаха нервите и не се стигна до масов бой, например. Това, което направиха българските полицаи заслужава да бъде приветствано, заяви Вигенин.

Той посочи, че трябва добре да си дадем сметка какво се случва и защо се случва. "Много е лесно да хвърляме вината на едни или други. Хубаво е да се говори за протегната ръка, но не ако в нея има камъни или павета. Част от хората са гневни заради всичко, което се случи до момента, не само заради последното правителство. Ние разглеждаме това правителство като ключ за решаване на проблема, а не като проблем само по себе си, така смятат част от посланиците, увери Вигенин. Съдете ни по делата. Признавам няколко неудачни политически решения, но те бяха на доста ниско ниво. Кои са решенията на кабинета, които дават основание, извън напомпаното напрежение, да се смята, че това правителство обслужва олигархията от първия си ден, попита външният министър. Според него, е разочароващо, че "всички стигнахме дотук". Няма невинни в тази ситуация, бих казал, посочи Вигенин.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес