Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВИДЕО: Срещата на Зеленски с българските министри

06 юли 2023, 16:34 часа • 2477 прочитания

Президентът на Украйна Володимир Зеленски публикува в профила си във Facebook видео от срещата с българските официални лица днес, 6 юли. Той пристигна на еднодневно посещение в София.

"Срещнах се с г-н министър-председателя на България Николай Денков. Основният акцент на разговорите ни, разбира се, е сигурността на нашите страни и на цяла Европа, подкрепата и сътрудничеството в областта на отбраната. Основен приоритет е енергетиката. И укрепването на нашето единство в Европа. Благодаря ви за преговорите!", написа украинският лидер.

В делегацията му бяха още външният министър Дмитро Кулеба и енергийният - Герман Галущенко.

България и Украйна подписаха меморандум за сътрудничество в енергетиката, включително относно реакторите от АЕЦ "Белене", за които вече можем да преговаряме с Киев за продажба след решение на Народното събрание.

Друг меморандум, който бе подписан, е свързан с декларацията, приета от властите у нас, подкрепяща евроатлантическия път на Украйна.

ОЩЕ: Зеленски: Благодаря, България, че сте противник на руския геноцид (ВИДЕО)

Освен това страната ни засвидетелства подкрепа за формулата за мир на украинския президент, настоявайки за пълно изтегляне на руските сили от територията на Украйна.

България обяви, че е готова да участва във възстановяването на Украйна след войната, особено в сферата на образованието и културата.

Всичко за визитата на Зеленски у нас четете тук.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес