Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Велислав Минеков - от партията на Кунева през "Отровното трио" до служебен министър на културата

11 май 2021, 15:19 часа • 14111 прочитания

Професор Велислав Минеков е новият служебен министър на културата. Той е български скулптор, син на известния скуптор проф. Величко Минеков - автор на много монументални паметници, особено около честванията на 1300 години България, зет на Рангел Вълчанов - женен е за Ани Вълчанова - дъщерята на режисьора.

Минеков бе говорител на Движение "България на гражданите" (партията, основана от Меглена Кунева), но в края на 2014 г.той напусна, след като стана известно, че Реформаторският блок ще влезе в коалиция с ГЕРБ.

Тогава той се мотивира с това, че му е трудно да приеме събирането на едно място на почтени хора и мутри в името на бъдещето на страната. През 2016 година името му беше сред спряганите за кандидат-президент от Реформаторски блок, но тогава издигнат беше Трайчо Трайков. През 2019 година на местните избори Минеков изрази подкрепа за кандидата за кмет на София Мая Манолова.

Минеков е известен още като политически и граждански активист, отявлен критик на ГЕРБ, Бойко Борисов и Вежди Рашидов и член на Отровното трио, което беше инициатор на антиправителствените протести.

"Това не е обикновен протест, това е война на гражданите срещу окупираната от мафията държава. Време беше. Трябваше да се случи. Признанието, че сме не само създателите на протеста, но и негови координатори, създава опасност. Но то е така. Явно този нов за мен занаят се учи в движение..."

Това казва склупторът професор Велислав Минеков, определен от президента Румен Радев за служебен министър на културата, в интервю за "Дойче веле" през август 2020 година.

През декември 2020 година той обяви, че ако не се направи болезнен жест за обединение от всички извънпарламентарни фракции, партии и коалиции до 23 декември, ще прекрати политическото и гражданското си съучастие и допълва: "Каквото можах, направих."

През февруари тази година в предаването на Сашо Диков Минеков разкри, че причината за оттеглянето му е, че той не иска да е политически ангажиран, защото иска да остане гражданин. "Аз не бях на площада, за да стигна до този формат", казва тогава Минеков и изразява надежда, че след изборите отново ще се върнат към стария формат на "Отровното трио", защото това било по-добър вариант, отколкото да са с властта или част от властта.

През цялото управление на Бойко Борисов Минеков остро и публично е критикувал премиера в оставка и ГЕРБ, както и инициативите на Министерството на културата, което в два мандата беше оглавявано от Вежди Рашидов. Минеков му се противопостави остро при опитите да направи Борисов почетен член на Съюза на българските художници.

"В момента слънчогледите обръщат глави и търсят ново слънце", каза в края на април 2021 година след парламентарните избори пред БНР скулпторът. Той изрази позиция, че служебно правителство и нови избори са най-доброто решение, вместо опити да се състави правителство. "Служебно правителство просто означава честни избори, нищо повече, но нещата няма да бъдат вече същите. Тогава настава изчезването на ГЕРБ."

Минеков е роден е на 27 март 1959 г. в София. Завършва Националната художествена академия през 1986 г. Специализира металодизайн в Хамбург. Участва в конкурси за скулптура и в международни симпозиуми. Има самостоятелни изложби в Турция и Германия.

През 1996 г. става носител на Специалната награда на скулптурен симпозиум, Будузо в Сардиния, Италия. От средата на 90-те започва да преподава металодизайн в Националната художествена академия и оттогава не е напускал тази работа.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес