Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Величие" се засили да променя Конституцията

27 август 2024, 16:50 часа • 2672 прочитания

Независимите депутати от "Величие", близки до основателя на партията Ивелин Михайлов, обявиха, че внасят в деловодството промени в Конституцията, така че тя да се върне към процедурата по избиране на служебни правителства отпреди промените през декември, когато президентът сам решаваше кой да е премиер.

Депутатът от "Величие" Красимира Катинчарова обяви, че целта е да се преодолее политическата криза, а не подкрепа към президента или друга политическа фигура. Според тях промените могат да станат факт още в рамките на този парламент.

Засега разполагат със само 6 подписа - на независимите от групата около Ивелин Михайлов, и търсят още 54 от всички други формации, за да задвижат процедурата по разглеждане на проекта им в пленарна зала. Още: При изключени камери: Депутатите научиха детайли за "Исторически парк" и Ивелин Михайлов

"Да съберем 60 подписа, всъщност вече 54, защото шест вече са налични, за внасянето на промените в Конституцията, а после със 160 гласа да ги утвърдим. Това е възможно още в този парламент, стига да има съгласие и обединение", каза Катинчарова.

Ако шестимата депутати на Михайлов намерят нужните 60 подписа и официално внесат промените, за да бъдат окончателно приети, трябва да мине не на 2 гласувания като обикновен закон, а на три.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес