Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вече е ясно кой ще е първият сменен министър при ротацията

11 януари 2024, 14:41 часа • 7486 прочитания

Министърът на здравеопазването Христо Хинков ще отстъпи поста си при ротацията. Това заяви самият той в кулоарите на Народното събрание преди днешното заседание на здравна комисия.

По думите му решението е негово и е взето, защото не чувства, че има политическа подкрепа от групата, която го е издигнала. Казусът с "Пирогов" за него е била "последната капка". Припомняме, че

В края на ноември здравният министър проф. Христо Хинков обяви, че най-голямата спешна болница в България - "Пирогов", е в лошо финансово състояние. Хинков коментира тогава, че одит, извършен в лечебното заведение в периода юни 2022 - юли 2023 г., показвал финансови нарушения в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Още: Тъмна картина в "Пирогов": На фокус са обществени поръчки

Месец по-късно здравният министър уволни директора на болницата д-р Валентин Димитров, който пък обяви, че е разбрал за отстраняването си от медиите. Софийският градски съд временно спря смяната на шефа на лечебното заведение заради жалба на Димитров, а здравната комисия парламента също поиска Димитров да запази поста си до произнасянето на всички компетентни органи.

Наследник? 

Здравният министър заяви, че не знае конкретни имена, които се спрягат за неговия пост след ротацията.

"Случаят с "Пирогов" ми показа, че аз няма да мога да управлявам адекватно тази система, която има нужда от реформа. И тази реформа е смяна на мениджъри, които се оказват неефективни", коментира Хинков.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес