Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Василев: В окото на бурята сме, трябва да се вземат правилните решения

07 юни 2022, 10:41 часа • 3845 прочитания

Точно в окото на бурята сме. Турбуленцията е изключително голяма. От политически решения ще зависи дали и как бизнесът ще може да се справи с тази криза. Трябва да се създаде правилната рамка, за да се адаптира бизнесът. Грешните политически решения биха направили това невъзможно. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при откриването на икономическия форум "Шумът на парите".

„Инфлацията не е временно явление вследствие на войната. Тя е заложена по-отрано, а войната само ускори процесите“, каза финансовият министър. Той прогнозира, че войната в Украйна вероятно ще продължи още 4-5 години.

Какво е лечението на инфлацията според вицепремиера: "Сега имаме голям резерв от парични средства, които докато не излязат от банковата система, няма как да заработят нормалните монетарни мерки, сред които са повишаването на лихвените проценти, свиването на кредитоподаването и овладяването на инфлацията. Подобен сценарий светът не е виждал от края на 70-те години".

"Войната докара още един съплайт шот на световния пазар - не могат да излязат над 25% от износа на зърно. Виждаме цени на зърното, които са три пъти по-високи и очакваме допълнително да се покачат. Русия няма да изнася зърно, Украйна не може, Индия спря износа, Китай са изкупили всички фючърси. На тази не особено красива и приятна картина какво можем ние да направим?", попита той.

И отговори: "За първи път има координация в покупките на газ на ниво ЕС. За първи път имаме интегрирана европейска политика, гледа се регионално на доставките, това отваря възможности. Старата инфраструктура у нас от комунистическо време, която носеше газ от север на юг в момента се ползва на обратно. Говорим за 20 млрд. куб. м, които могат да се транзитират от юг на север. Ние сме ключова част от пъзела за решаване на газовия проблем на цяла Европа".

Василев заяви още, че страната ни е голям износител на зърно. „7 млн. тона сме произвели миналата година, а на нас ни трябват 2 млн. тона. Останалото се изнася“, уточни той.

ОЩЕ: Асен Василев: Вече използваме втечнения газ от Америка

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес