Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Василев обеща конкретни мерки, свързани с цените на енергоизточниците

10 май 2022, 15:18 часа • 2104 прочитания

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обяви, че се подготвят много конкретни мерки, свързани с цените на енергоизточниците. Той участва в блиц-контрола в комисията по бюджет и финанси в парламента. 

Асен Василев отговори на питане каква е визията на правителството, свързана с подкрепата за бизнеса и бита, ако се наложи такава. Той обяви, че в момента се работи по антикризисна и антиинфлационна програма. "Огледахме един предварителен пакет от мерки, трябва да бъде консултиран със съответните партийни ръководства",  каза още Василев. Той обясни, че немалка част от нещата са свързани със законодателни инициативи. 

"Има предвидени мерки, които са предвидени с целеви помощи за най-пострадалите от кризата, както и редица други мерки, които да облекчат работата за бизнеса така, че въпреки сериозно променената среда, да има възможност да се адаптира към новите условия. Както стана въпрос и на среща с профсъюзите и работодателските организации много ясно и отговорно трябва да заявим, че войната, която започна февруари месец, трайно промени икономическата среда не само в Европа, а в целия свят. В момента се качват основните лихвени проценти от федералния резерв", каза още той. 

Василев бе попитан и за подробности за подготвяните антиинфлационните мерки. "Финално решение за това как да изглежда пакета, все още не е взето. В момента, в който бъде взето, ще бъде обявено не само на народните представители, а на целия български народ", каза още той. 

Стана ясно, че има насрочен втори коалиционен съвет в рамките на тази седмица, на която още бъдат обсъдени. 

Тема на питания към вицепремиера бяха и цените на горивата, като Василев обяви още, че се обсъжда да се върне финансовото облекчение за малките бензиностанции.

Министърът на финансите отговори на въпрос дали ще бъде изпълнено коалиционното споразумение по отношение на параметрите на бюджета. "По принцип с актуализацията на бюджета намерението ни към момента е да не променяме основните параметри, които са заложени", каза още Василев.

Министърът коментира и финансите в сферата на отбраната и отчете, че имаме много повече приходи във военнопромишления комплекс, отколкото са били очаквани.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес