Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Василев: Бюджетът не затяга коланите. Депутатите да решат дали да вдигат заплати избирателно

16 юли 2023, 11:25 часа • 4561 прочитания

"Този бюджет не затяга колана, тъй като има увеличение на социалните разходи, на лекарски и учителски заплати. Има над 600 милиона лева допълнително за администрацията. Ако депутатите решат да вдигнат избирателно на някои сектори заплатите, това е тяхно право".

Това каза финансовият министър Асен Василев по повод исканията на част от синдикати и браншове за вдигане на заплатите. Въпросът вече е в правомощията на народните представители, които ще разискват внесения проектобюджет на второ четене до края на юли. Финансовата рамка на държавата трябва да влезе в сила от 1 август.

"МВР имат само една година от последните 15 години, в която не са протестирали. Ново увеличение на заплатите в тази система без никакви реформи на мен ми се струва неразумно, но това си остава тема за депутатите", каза още съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Василев подчерта, че ако се освободят пенсионерите от системата на МВР, то това ще се отрази финансово позитивно за цялата система.

"Няма как да имаме компенсации за ковид, която да остане завинаги. Да се твърди, че 20% увеличение трябва да остане и дори да се надгради, е смехотворна теза", каза още финансовият министър.

ОЩЕ: КНСБ отвори "магазин на работещите бедни", кани депутатите да пазаруват

Припомняме, че в седмицата, в която финансовото министерство внесе Бюджет 2023 в Народното събрание синдикатите посрещнаха депутатите с протести, а редица сектори и браншови структури също поискаха увеличения на заплатите и реформи.

По повод обвиненията към Василев, че прогнозираният ръст на икономиката е надценен, той отговори:

"До края на годината трябва да можем да направим ръст от 1.8%, не се притеснявам и от 3-процентния дефицит. Ако например стане втори Чернобил край "Запорожие", ще имаме нова среда, в която трябва да работим. На този етап очаквам бюджетната рамка да издържи", коментира още финансовият министър.

На въпрос дали е готов да даде крачка назад за екзотичните идеи като получаването на заплатите само по електронен път и отказа от плащане на сметката в заведение, ако не се предостави касова бележка, Василев подчерта:

"Поправката ще влезе в данъчното законодателство. Взаимствали сме опит от чужди държави - в Гърция има удвояване на оборотите на заведенията, след като въвеждат задължителното издаване на касов бон като условие за плащане на сметката".

ОЩЕ: Искайте касова бележка навсякъде, не само в заведенията: Браншът гневен на Асен Василев

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес