Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАС пак отсъди в полза на Пеевски

17 септември 2024, 16:07 часа • 3496 прочитания

Върховният административен съд (ВАС) отново отсъди в полза на коалицията на Делян Пеевски.

Съдът остави без разглеждане жалбата, подадена от хората на Доган, които оспорваха регистрацията на коалицията на Пеевски "ДПС - Ново начало". Съдът прекрати производството по административно дело срещу решение на ЦИК за регистрация на коалицията на Пеевски.

Върховните магистрати приемат, че жалбата е недопустима, тъй като оспорването цели отмяната на акт, изключен от кръга на административните актове подлежащи на оспорване пред съд.

Определението не подлежи на обжалване и на отмяна. ОЩЕ: Очаквано: ВАС не допусна ДПС-Доган до изборите

Решенията на ВАС по казусите в ДПС

Казусът с регистрацията на ДПС започна в ЦИК след като двете фракции поискаха партията да се яви на избори в две коалиции. Нещо, което противоречи на Изборния кодекс, тъй като една партия не може да стане част от две коалиции. Поради тази причина ЦИК отказа да регистрира и двете коалиции. Впоследствие ВАС отмени отказа за регистрацията на "ДПС - Ново начало", с което даде "зелена светлина" на коалицията на Пеевски. 

След това лидерът на Земеделски народен съюз Румен Йончев регистрира заедно със СБОР коалицията "Алианс за права и свободи", като каза, че в нея влиза и ДПС, макар и неофициално. ОЩЕ: Развръзката: Съдът отсъди за Пеевски, нареди на ЦИК да регистрира "ДПС-Ново начало"

Наскоро пък Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на Политическа партия „Движение за права и свободи“. С тези решения по същество ВАС казва следното - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров са легитимни съпредседатели на ДПС и не може съдът да изземва функциите им като изразител на групова воля на партията в решение дали и как точно (в коалиция или не) да участва Движението в избори.  ОЩЕ: Пеевски или Доган: Съдът отказа да се занимава при кого е ДПС за изборите

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес