Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ваня Григорова посочи до какво води либерализацията на енергийния пазар

21 септември 2021, 11:08 часа • 6602 прочитания

Ако комплексът Марица-изток бъде затворен, без да се създаде алтернативна заетост, безусловно регионът ще бъде обезлюден. Ако го приключим, преди да знаем от какво ще произвеждаме базова и балансираща енергия, на достъпни за нас цени, ще стигнем до момент, в който хирурзи оперират спешни случаи на свещи и се израждат бебета при минусови температури.

Това посочва синдикалистът Ваня Григорова във Фейсбук.

Ако на някой това му се струва невъзможна ситуация, опасявам се, че има сериозен риск да го видим в България съвсем скоро до няколко години.

Решението е приемане на петгодишни планове за бъдещето на региона. За да има сигурност за хората и енергийната ни система. И едва, когато някой умен човек измисли алтернатива, която е технологично възможна и икономически ефективна, да се пристъпи към постепенно ограничаване на дейността на ТЕЦ-овете. Другото е самоубийство - икономическо, социално, енергийно и демографско.

Нищо не се е променило, освен че след срещата с консултантите от Прайсуотърхаус се затвърди убеждението, че НИЩО реално не се подготвя като алтернативна заетост и алтернативни енергийни източници.

Те са наети от Европейската комисия, за да ни учат как да правим преход. Те идват да питат нас какво да си напишат в докладите, така че да не звучат съвсем като преписани от кой да е плиткоумен евробюрократичен материал за квалификации и индустриални зони.

От живия живот получихме и поредни доказателства, че на ВЕИ технологиите, с които в момента разполага човечеството, не може да се разчита. У нас се говори много усърдно за високата цена на тока. Но енергията, произвеждана в България, е НАЙ-ЕВТИНАТА в ЕС, след тази в Полша. От специализирани статии и разговорите с представители на Министерството на енергетиката става ясно, че европейският срив е резултат от:

- липсата на вятър в Германия, поради което държавата с "най-зелена" енергийна политика през първата половина на годината разчита основно на ток от ТЕЦ и АЕЦ;

- драстично увеличение на цената на газа.

Рецептата била да интегрираме българския пазар с европейския. Като интегрираш пазар с цена 5 лв. с пазари с ценови нива от 20 лв., накъде е логично да се изравнят цените? В посока 20 лв., естествено. До това води либерализацията на енергийния пазар и ефектите ще се засилват.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес