Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В първия ден на парламента ДПС се обяви за независима, българска, светска, демократична и евроатлантическа партия

13 януари 2016, 10:32 часа • 4683 прочитания

В първия ден на новия парламентарен сезон парламентарната ни група заявява категорично, че ДПС е независима, българска, системна, светска, демократична и евроатлантическа партия.

Това каза от парламентарната трибуна народният представител и съпредседател на ПГ на ДПС Четин Казак, четейки декларация от името на парламентарната група.

„Оценявайки по адекватен начин политическите предизвикателства на нашето съвремие, ДПС притежава необходимия потенциал и естественото право да се променя и подновява, но никой не може да я подмени. Никой не може да изправя ДПС и нейните избиратели, пред манипулативно поднесен и несъществуващ избор с едничката цел – да получи нова, лична политическа легитимация”, посочи Казак, цитиран от Фокус.

По думите му ДПС е първата пронатовска партия в България и е била един от най-ревностните привърженици на членството ни в ЕС.

„Партията ни последователно и неотклонно ще върви по евролибералния път на развитие, особено след големите признания, които получихме като пълноправен член на Европейското либерално семейство. ПГ на ДПС ще следва последователно решенията на своите колективни органи. Когато зад ръководството на ПГ стои единно и мощно колективно тяло, това създава силна мотивация за реализиране на адекватна и одобрявана от гражданите политика”, коментира още Казак.

„Създадена като реакция срещу потъпкани права и отнети свободи, ДПС е особено чувствителна и се безпокои от все по-силно засилващата се тенденция за криза на толерантността. Призоваваме всички политически сили за мъдро и отговорно поведение в ускорения ритъм на нашето съвремие и пред новите, глобални предизвикателства, особено по отношение на бежанската криза и регионалните конфликти. Остро осъждаме всички форми на тероризъм в различните точки на света през последните месеци, включително и вчерашния терористичен акт в Истанбул, оценявайки ги като недопустимо посегателство срещу демокрацията, съвременната цивилизация и хуманността. Считаме за необосновано прекрачване на поредния политически праг – една политическа партия да прави еднозначна оценка на конкретни геополитически събития. Ако има такъв акт, той трябва да е продукт на парламентарни консултации, с участието и на изпълнителната власт”, се посочва още в декларацията на ПГ на ДПС.

"Ние сме радетели за добросъседски, взаимно изгодни отношения с всички държави, с които граничи България. Ние подкрепяме стремежа за членство в ЕС на онези от тях, които още не са го постигнали. Но в същото време държим на двустранното зачитане на суверенитета и правилата на демокрацията (и на дипломацията!)", допълни Казак.

"Според нас досегашната работа на правителството е неефективна, имайки предвид сериозните заявки за гарантиране на стабилност и генериране на реформи. Стигна се вече до този етап, в който тези реформи не са просто необходимост, а са от жизнена важност за българската държава и общество. Категоричен е фактът, че във всяка сфера има необосновано отлагане на прилагането на каквито и да е реформи.

Убедени сме, че непропорционално голямото присъствие на Реформаторския блок в изпълнителната власт и особено – вече натрапчивите им приказки за реформи, но без реални такива – от една страна създава измамно впечатление за полагани големи „национално-отговорни“ усилия, но от друга – компрометира волята, енергията, труда и ефективността на най-голямата управляваща политическа сила.

Оставаме на твърдата си позиция, че участието във властта на крайно-националистически партии, проповядващи неприкрита ксенофобия, етноцентризъм и най-общо казано - отказ от проява на елементарна толерантност към различия от всякакъв характер в българското общество, уязвява евроатлантическия път на развитие на страната, подкопава базови демократични ценности и затова, както и досега – тази причина ще е една от основните да ситуира ДПС като опозиционна сила в 43-то Народно събрание", се казва още в декларацията.

Казак се обърна към народните представители с призив за истинско, национално и отговорно поведение, непоколебимо следване на европейския път на развитие, обединени усилия за растеж и развитие, чрез реформи и законодателни промени.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес