Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В парламента официално ще се занимават с дейността на Нотариуса

07 февруари 2024, 13:02 часа • 3777 прочитания

Народното събрание създаде комисия, която да влезе в детайл по казуса с убития Мартин Божанов – Нотариуса. Първоначално предложенията бяха две - на "Продължаваме промяната и Демократична България" и на ГЕРБ и ДПС. Преди началото на дебата обаче стана ясно, че ''сглобката'' е обединила двата законопроекта. Комисията ще работи три месеца, а Никола Минчев от ПП-ДБ ще я оглави.

Призив за такава комисия отправи по-рано тази седмица Антикорупционния фонд. Вчера и санкционирания по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски също поиска такава комисия, ПП-ДБ се включиха с искане изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов да бъде изслушан в Народното събрание. По-късно ГЕРБ и БСП също обявиха, че ще подкрепят идеята за анкетна комисия по темата.

Тя ще се състои от 17 членове: От ГЕРБ-СДС това са Рая Назарян, Марин Маринов, Александър Ненков, Маниол Манев, който е и зам.-председател, и Росица Кирова. От ПП-ДБ за председател бе избран Никола Минчев, а за членове на комисията - Людмила Илиева, Настимир Ананиев и Мирослав Иванов. Александър Арангелов и Ивайло Чорбов са от квотата на "Възраждане". От ДПС бяха избрани Артен Анисова, Хамид Хамид (зам.-председател) и Гюнер Ахмед. От БСП в комисията влезе Атанас Зафиров и Гроздан Караджов от ИТН. Още: Рая Назарян: Не се чувстваме виновни, “Нотариусът“ е действал преди ГЕРБ

Отхвърлени бяха предложените кандидати за председател от "Има такъв народ" и "Възраждане". 

Не беше прието и искането на ИТН да се създаде още една комисия, която да разследва влиянието на убития през 2023 г. Алексей Петров върху преговорите за съставяне на управлението.

С какво ще се занимава комисията?

В мотивите на обединеното предложение на ПП-ДБ и ГЕРБ и ДПС се казва, че има основателни съмненията за чадър над дейността на Божанов от страна на институциите. Целта е да се установят всички факти и обстоятелства относно наличието на лица и организирани групи за влияние в правораздавателната система, във връзка с публично изнесената информация за дейността на Мартин Божанов. Още: Мнение: Ще замажат очите на хората с разследването за "Нотариуса"

В заседанията на комисията ще се разгледат и данни за бездействие на Висшия съдебен съвет, Инспектората към ВСС, прокуратурата и другите компетентни органи за наличие на нерегламентирани обвързаности между Мартин Божанов и други лица с представители на съдебната власт.

Дебатът

Ефективността на новата комисия беше поставена под въпрос както от опозицията, така и от бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който за пореден път влезе в открито противоречие с колегите си от ПП-ДБ.

Той напомни, че дори в Народното събрание има санкциониран от САЩ за корупция депутат - Делян Пеевски, за когото има и улики за връзки с мрежите на Мартин Божанов и Петьо Петров - Еврото. Рашков се учуди и от факта, че новата комисия не се занимава с групировката около Еврото, като се усъмни в опъване на държавен чадър над безследно изчезналия бивш следовател. Още: Кой е бездействал по случая "Нотариуса": Говори Надежда Йорданова

Бившият правосъден министър от ПП-ДБ Надежда Йорданова заяви, че не може при изнесени факти за натиск в съдебната система Инспекторатът към ВСС да мълчи и да няма реакция от органите.

"Това не е правова държава", каза тя. Йорданова коментира, че опозицията разбираемо е изкушена да политизира темата, но че най-вече трябва се изяснят всички факти и обстоятелства, направили ситуацията възможна. "Това убийство показва, че ни е нужен действащ съд и прокуратура", добави тя.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес