Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Управляващите: След вота на недоверие ще решим за оставките, продължаваме до края на мандата (ВИДЕО)

16 юли 2020, 09:53 часа • 5979 прочитания

"Коалицията запазва своята стабилност и в този състав ще продължи управлението на държавата до завършването на мандата - пролетта на следващата година. Решихме, че най-сериозният въпрос, който трябва да решим предстои в началото на следващата седмица, е обсъждането и отхвърлянето на вота на недоверие на БСП. По въпроса за всякакви кадрови промени в кабинета, взехме решение да се занимаваме с тях след преодоляване на вота на недоверие. След това ще обсъждаме кадровите промени, евентуално, приемане на исканите оставки и други промени в изпълнителната власт."

Така обобщи решенията от Коалиционния съвет лидерът на НФСБ и съпредседател на "Обединени патриоти" Валери Симеонов, а Красимир Каракачанов от ВМРО кометира кратко, че вотът няма да мине, но промени ще има.

"Ще направим огромен ремонт на кабинета, но ако имаме политическа класа, трябва да мислим какво ще правим ноември, декември, януари. В чии ръце ще гръмне всичко това? Най-мил ми е народът, България", каза премиерът Бойко Борисов.

Премиерът поиска и ще получи оставките на министрите Горанов, Маринов и Караниколов

Поисках оставките на тримата министри - не че са лоши, а са сочени само с пръст. Аз се извинявам на моите коалиционни партньори. Днес съм запознал всички с исканите оставки. Абсолютно съм съгласен, че сега не трябва да се разединяваме, а да преминем вота на недоверие. И тогава, ако искат и милеят за държавата, опозиционните партии трябва да кажат как виждат преодоляването на икономическата и медицинската криза, която се задава, каза още Борисов.

Депозирани са оставките на трима министри при мен, заяви премиерът и изтъкна заслугите на тримата, ключови за кабинета "Борисов 3" министри - Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов. По думите му, работата на тримата е изключителна и са допринесли наистина много за България.

"И всичко това, с много добре подбрана тактика към обществото, всички заслуги се привързват към Делян Пеевски и ДПС, с много любезното съдействие на хора от така наречената градска десница, които вчерашните СМС-и, които прочетохме, се управляват през Facebook. Единия ден тичат на Росенец, бързо се прибират, после пред МВР и бързо се прибират, и после пият кафе и отново бързо се прибират", коментира още Борисов, наблягайки на акциите на "Да, България" и лидерът им Христо Иванов.

Той се обърна и към Христо Иванова, който му е поискал документи за "Лукойл", питайки го защо не е поискал тази информация преди години.

"Тази евтина политика, която се прави в момента... Най-гротескното е, че партия като БСП може да иска вот на недоверие. Като им видях мотивите - те са изсмукани от пръсти", заяви той.

След това премиерът Борисов нападна президента Румен Радев, наричайки го "фигурант" в ръцете на Делян Пеевски и попита Христо Иванов защо си затваря очите за тази зависимост.

"Трябва консолидация на нацията. Повярвайте ми ще падат правителства. Служебно правителство - абсурд. Тогава протестът ще се замени с наш протест. Защото на този президент незрял или как го нарекоха, фигурант, на който Шиши (бел.ред.- Делян Пеевски) му реди кабинета. Но нямаше протест? Христо Иванов не излезе да каже, абе кой Шиши и как да реди на Радев служебното правителство, а излезе и сочи моите министри, които са постигнали безкрайно добри резултати. Защо нямахме протест как Шиши нареди и зависимостта на Радев от Пеевски? Нямаше въпроси към него, поне аз не чух. Не си ли зададохте този въпрос? Върнете се назад и вижте кабинетите (!) как е бил съставен. Това не ви ли интересува, не е ли зависимост?", избухна премиерът.

Премиерът визира служебният кабинет, назначен от президента между януари - май 2017г., чийто служебен премиер беше проф. Огнян Герджиков, който организира предсрочните избори тогава.

Какво още каза премиерът Борисов за президента Радев и посочи ли кои хора в неговият кабинет са на Делян Пеевски? В следващата статия - Борисов за Радев: Този незрял фигурант, на който Шиши му реди кабинета

Пресконференцията можете да видите тук:

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес