Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турският посланик защити Чавушоглу, думите му били извадени от контекста

29 март 2019, 17:35 часа • 2775 прочитания

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в сградата на МВнР бе извикан посланикът на Република Турция Хасан Улусой

Направен му беше демарш относно думите на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, изречени на предизборен митинг в град Текирдаг. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

На посланика бе обяснено, че приоритет на българската външна политика е да поддържа диалога и сътрудничеството с нашите съседи, което включва спазването на принципите на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи.

Изказването на външния министър Мевлют Чавушоглу бе окачествено като неприемливо.

Посланик Улусой твърди, че думите на неговия министър са извадени от контекста и представени погрешно, като в никакъв случай г-н Чавушоглу не е желаел да се намесва във вътрешните работи на страната.

Посланикът увери българското МВнР, че турската страна не е имала намерение да обижда страната ни или да оказва влияние върху законодателния процес.

Припомняме, че вчера Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу призна, че Анкара се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията на България.

Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи и нарушаваше правата. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени", каза той.

Чавушоглу коментира, че "Главното мюфтийство има някои дългове, а в замяна на тях искаха да продадат имотите му" и в опит да се намери решение, той се е свързал с българското правителство.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес