Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Тук не е Москва!": БОЕЦ с протест пред руския културен център заради филма "Азовстал" (ВИДЕО)

25 май 2023, 18:49 часа • 5401 прочитания

Сдружение БОЕЦ излезе на протест пред Руския културно-информационен център в София. Повод за недоволството стана излъчването на руския филм "Азовстал", посветен на "освобождаването" на Мариупол.

С възгласи "Тук не е Москва!" и "Слава на Украйна" протестиращите обсадиха сградата. Тя обаче беше пазена от плътен кордон с полицаи, които не допуснаха демонстрантите да влязат в руския център. 

Автор на филма "Азовстал" е военната кореспондентка на руската държавна телевизия РТ Олга Кирия. Припомняме, че излъчването на медията беше забранено на територията на ЕС след началото на войната на Русия срещу Украйна, като Брюксел обяви, че налага мярката в опит да спре дезинформацията.

Според филма "Азовстал", украинският пристанищен град Мариупол, който се намира на брега на Азовско море, не е опустошен, а е освободен. Припомняме, че над 80 на сто от инфраструктурата му беше напълно унищожена, а населението му бе принудено да се евакуира заради руската агресия.

Мариупол: Хроники от Ада (ВИДЕО, 18+)

Украинските военни подразделения се оттеглиха на територията на металургическия завод "Азовстал" в града, където се отбраняваха почти месец, до 20 май 2023 г. Филмът цели да внуши руската версия, че Русия води "операция по денацификация", а не война в Украйна.

За руснаците не бяхме хора, а парчета месо: 18-годишна бежанка разказва за руския терор в Мариупол (ВИДЕО)

Вчера украинското посолство в България реагира остро на насрочената прожекция на филма. "Руснаците убиха повече от 10 000 мирни украинци, раниха над 13 500, повредиха или унищожиха почти 100 000 обекта на гражданската инфраструктура. Руската армия атакува жилищни райони и критична инфраструктура на Украйна, като систематично нарушава нормите на международното хуманитарно право", се казва в позицията на украинското посолство.

Пълно разрушение: Как изглежда "Азовстал" днес (ВИДЕО)

Прожекцията на филма е опит да се оправдае престъплението, агресията и окупацията на украински територии, разрушаването на украинския град-герой Мариупол, унищожаването на металургичния завод "Азовстал", изопачаването на фактите за героичната защита на града, заличаването на убийствата на хиляди украински цивилни от руски военнопрестъпници, се допълва в текста. 

Дипломатическото представителство обръща внимание на действията на дипломатическата мисия на Руската федерация в България, която "системно разпространява военна пропаганда и идеологията на рашизма".

Следете развитието на войната в Украйна тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес