Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Трябваше да се самосезира": ПП-ДБ искат Сарафов да провери твърденията на Доган за прокуратурата (ВИДЕО)

12 юли 2024, 14:43 часа • 1263 прочитания

ПП-ДБ искат изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов да провери твърденията на Доган за прокуратурата, стана ясно по време на техен брифинг в парламента. 

Думите на Доган

Припомняме, че в свое писмо почетният председател на ДПС поиска оставката на Делян Пеевски и обкръжението му, но каза и че в движението са използвани мутренски подходи за заплашване на семейства, за отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби. ОЩЕ: Развръзка: Доган поиска оставките на Пеевски и близкото му обкръжение, видя опит за преврат

"Днес, ние от групата на ПП-ДБ сезирахме прокурорската колегия на ВСС, сезирахме изпълняващия функицята главен прокурор г-н Сарафов и Софийска градска прокуратура, за да бъде направена пълна и всеобхватна проверка на изнесената информация, за да разберем има ли натиск, оказван ли е такъв натиск. Има ли влияние в прокуратурата, която се използва изцяло за политически цели", обяви Богдан Богданов. 

Прокуратурата не е трябвало да чака

Депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков заяви, че прокуратурата не е трябвало да заема изчаквателна позиция след публичното изявление на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. "Трябваше да се самосезира. Самото забавяне поставя въпроса защо, на какво се дължи то? Дали не се дължи на това, че прокуратурата е под някакъв контрол, под някаква зависимост от определени политиечски среди. Нашият сигнал, струва ми се, ще даде отговори и на този въпрос", смята депутатът. 

Има ли връзка между сигнала и преговорите с втория мандат? 

Лена Бориславова обърна внимание, че подаването на този сигнал по никакъв начин не е свързан с никакви разговори за подкрепа на правителство и реализиране на втория мандат.

"Това е независимо наше действие, което е в линията на поведението ни от последните години. Винаги сме заявявали, че ще се борим срещу зависимостта на прокуратурата и за това, че тя се ползва за политическа бухалка", каза тя. Бориславова заяви, че формациите в ПП-ДБ преговарят и изрази надежда в най-скоро време да излязат с позиция за втория мандат.

Припомняме, че след разцеплението в ДПС групата им от втора, стана четвърта сила в парламента. Така втора по големина в 50-ото Народно събрание стана групата на ПП-ДБ, което всъщност означава, че президентът ще даде именно на нея втория проучвателен мандат. ОЩЕ: Ивайло Мирчев: Сарафов да провери твърденията на Доган, че Пеевски използва прокуратурата и полицейските служби

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес