Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трайков счита за "косвено признание" оставката на Петкова, че кабинетът има роля в сделката с ЧЕЗ

26 февруари 2018, 09:34 часа • 1330 прочитания

Най-интересното е, че Теменужка Петкова като министър не би трябвало да има каквото и да е влияние върху тази сделка, така че поемането на отговорност от нея е косвено признание, че всъщност правителството има някакво влияние към тази сделка и някаква роля". 

Това заяви в ефира на БНТ бившият енергиен министър Трайчо Трайков по темата с продажбата на активите на ЧЕЗ и оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. 

По думите му не е ясно защо познанството с някого може да е достатъчно основание и причина да се смята, че един министър е направил нещо в негова полза. Също така не е смислено да се твърди, че правителството няма никакво отношение към сделката за единия от най-големите енергийни бизнеси в България и такъв, който засяга най-голям брой клиенти. Това е отношение и спокойствие, с което се приема хипотетичната сделка между частни субекти, въобще не е убедително, каза Трайков.

"Аз имам чувството, че живеем във времената на Османската империя където независимо каквото и безобразие да стане в империята, винаги го отнася везирът, никога султанът. България има абсолютно същата система", коментира темата и лидерът на АБВ Константин Проданов.

Според него никога не е виновен този, който взима решения от тигърчета, през това дали на съседа капчукът ви прави проблеми, до ядрената енергетика. Очевидно е, че това е гигантски проблем, гигантски монопол, няма как да стане без знанието на премиера. Така че, той очевидно използва бушон, присъединявам се към гласовете на хората, които смятат така.

Проданов е на мнение, че големият скандал не е, че правителството казва: "ние не можем да де месим в сделка между два частни субекта", първо защото единият субект не е частен, а държавен. ЧЕЗ е чешка компания, държавна. Държавата се меси в отношения между частни субекти всеки божи ден, коментира още той.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес