Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трайков обяви, че е бил предупреден преди месеци какво му готви прокуратурата

03 януари 2017, 09:00 часа • 1852 прочитания

Смесено новогодишен и коледен подарък – така бившият енергиен министър и кандидат за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков коментира новината, че е обвинен за сделката с миноритарния държавен дял в "ЕВН Електроразпределение". Трайков уточни, че призовката за връчване на обвинението е получил на 23 декември и е трябвало да се яви на 28 декември.

По два различни начина ми беше казано каква ще е съдбата ми по отношение на това обвинение, когато се кандидатирах за президент и заради определено мое поведение в кампанията, разказа Трайков. По думите му първият път е бил завоалиран, а вторият – директен. Беше недвусмислено, че съдбата на обвинението е свързана с поведението ми по време на кампанията, категоричен беше Трайков. Всеки, който говори за проблемите в правосъдието, за картела на горивата, за измамите с обществените поръчки, е неудобен, добави той.

Откъдето и да хванете обвинението, то е безумно, но не пречи такъв вид обвинения да се ползват за натиск. Прокуратурата твърди, че е изготвила независима пазарна оценка за сделката – затова се казва пазарна оцена, защото пазарът я дава. Продажбата на миноритарния дял беше на 20% по-висока цена от пазарната, заяви Трайков. Прокуратурата пита защо се получила пазарната оценка, а не експертната оценка на Иван Иванов (бел. ред. – настоящият председател на КЕВР, избран по предложение на Реформаторския блок), на която се позовават. По-важното е, че питат защо продажбата е извършена Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол – това е органът, който е оторизиран за такива действия, подчерта Трайков. И припомни, че продажбата е била в програмата на първото правителство на Бойко Борисов, както и че сделката е била част от списъка на Комисията за финансов надзор (КФН) т.е. всичко по процедура е изпълнено.

Въпросът е какво искат от мен, каза Трайков. 10 млрд. лева губим всички годишно, защото държавата не функционира както трябва, подчерта бившият министър и даде примери с обществените поръчки, със здравеопазването, където имало пет пъти увеличение за пет години, но никой не се чувствал пет пъти по-здрав, както и образованието.

Когато прокуратурата иска да опрасква – опрасква, когато иска да завоалира – завоалира, категоричен беше Трайков. И отново даде пример – Христо Бисеров. Когато прокуратурата иска да се старае, се старае, многозначителен беше Трайков.

За финал бившият министър подчерта, че проектът на Христо Иванов "Движение Да България" е много добър пример за опит за промяна. Мисля, че липсата на политически опит е много добра предпоставка, защото често опитните политици са принудени да правят компромиси, обясни Трайков, след като беше попитан защо партията на Иванов не се обедини с Радан Кънев и ДСБ. Припомняме, че Трайчо Трайков присъстваше на първата среща на "Да България".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес