Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Томислав Дончев: ГЕРБ носят отговорност единствено за Александър Манолев

04 юни 2021, 22:40 часа • 7940 прочитания

ГЕРБ носят отговорност единствено за Александър Манолев. Делян Пеевски няма роля в управлението на ГЕРБ. Това заяви в предаването "Панорама" по БНТ заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. Според него доклада на САЩ е много силен сигнал и към българските политици, и към българските институции, но най-вече към българското общество.

"Безспорно означава, че институциите исторически едва ли са се справили по най-добрия начин, щом се налага подобни констатации, имена, лица, фирми да присъстват в доклад на друга държава, била тя и партньорска", коментира Дончев. По думите му в текста няма нито една изненада, защото се коментират неща, които отдавна ги пише по страниците на вестниците или се говорят по улиците.

"Дали това означава слабост на държавните институции - мисля да. Исторически. Защото нито една от фигурите, които се коментират в доклада, ние носим пряка отговорност за г-н Манолев, който е бил наш член, наш зам.-министър, и тази отговорност, тя е наша. Всички останали фигури са създавани, трупали са сила и мощ много преди изобщо да се появим на политическия небосклон", обясни Дончев. Той уточни, че не си спомня Делян Пеевски да им е бил коалиционен партньор и да са имали някакво партийно взаимодействие с него.

"Вероятно броят на министрите и на зам.-министрите, които са отстранявани по подозрения, повече от 10 и това не означава, че подозренията винаги са верни. Когато се натрупва напрежение около дадена фигура, обичайният алгоритъм за правилна политическа реакция е точно този", допълни зам.-председателят на ГЕРБ.

Според него е редно от ГЕРБ да потърсят кои са корумпираните сред тях, но в момента мощността им е на граждани. И най-важно е в момента българските институции, прокуратурата и съдебната власт да намерят отговори на тези въпроси.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес