Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Томислав Дончев: Ако отидем на шести избори през лятото филмът ни ще се превърне в сериал

07 май 2023, 09:32 часа • 7454 прочитания

Най-същественият въпрос е как ще свърши филмът и дали ще има хепиенд. Това се изрази депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев в студиото на bTV за възможността да се състави правителство в рамките на 49-то Народно събрание.

По думите на Дончев най-важно е да има правителство с работещ парламент. Задачата е да се намери правилната политическа технология да се случи. Шести избори през лятото е нечуван експеримент с демокрацията, който Дончев не знае до какво може да доведе всичко това и с какво картината може да бъде по-различна. „Филмът тогава ще се превърне в сериал“, посочи депутатът от ГЕРБ. 

Той определи предложенията на ПП-ДБ за съставяне на правителство като противоконституционни и имат корупционен привкус.

Томислав Дончев добави, че ГЕРБ в последните два дни не са се виждали с ПП. Да не докарваме играта дотова кой ще мигне пръв, всеки трябва да направи компромис, отбеляза той. 

Според него трябва да се мисли за експертен кабинет. Има и друга технология – да се довършат разговорите по приоритети, след това да се селектира отбор от експерти, на които първите две партии имат доверие. Сега с вълнение се води разговорът как ще се получат нещата, кой кого ще прецака, но това не е най-съществената тема, допълни Дончев.

Тосмислав Дончев увери, че няма напрежение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за общата законодателна програма за работа на Народното събрание. „Както стана ясно процесът има три стъпки: обща законодателна програма, максимално съгласие по отношение на управленска програма и съгласие по отношение на екип. Подходът може да бъде от не толкова политически фигури или колективно излъчени експерти“, каза Дончев. 

Депутатът от ГЕРБ обаче настоя въпреки политическата криза, да се намери възможност да се приеме бюджет.

Още: Атанасова: "Продължаваме промяната" отново ни потърсиха за разговори (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес